Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

O izvještaju EK

Perić: Politika u BiH davno je stavila pravosuđe pod kontrolu, sad ih zanimaju samo pare EU

Branko Perić – BIRN BiH
Branko Perić (Foto: BIRN BiH)

Ovaj slučaj pokrenuo je neviđeno miješanje u istragu. Takav neprimjeren pritisak na neovisnost sudstva zabrinjava

U izvještaju Evropske komisije o napretku BiH uručenom jučer zvaničnicima naše zemlje, posebno zabrinjavajućim ističe se ocjena pritiska na bh. pravosuđe, iako se u izvještaju ne navodi eksplicitno da je pritisak vršen u istrazi aferi “Respiratori”, iz navoda objavljenih u ovom dokumentu jasno je da je riječ konkretno o predmetu i istrazi koja se pred Tužilaštvom BiH vodi protiv protiv premijera Federacije Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ-a, Fikreta Hodžića, vlasnika “Srebrene maline”, te Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva u BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

U izvještaju je faktički opisan slijed događaja u vezi s istragom o nabavci 100 respiratora, a u tom dokumentu se navodi:

-Tužiteljstvo na državnom nivou započelo je istragu u jednom slučaju navodne prevare povezane s javnom nabavkom medicinske opreme za COVID-19, o kojoj se uglavnom izvještava u medijima. Istraga je još u toku. Ovaj slučaj pokrenuo je neviđeno miješanje u istragu. Takav neprimjeren pritisak na neovisnost sudstva zabrinjava. Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev tužilaca za pritvor osumnjičenih i naložio preventivnu mjeru zabrane kontaktiranja drugih osumnjičenih ili
svjedoka. Suprotno svojoj prethodnoj praksi, sud nije naložio nadzor nad ovim preventivnim mjerama od strane agencije za provođenje zakona – navedeno je u Izvještaju EK o napretku BiH.

SITUACIJA I GORA OD OCIJENJENE

U prvim reakcijama na ovakve ocjene, Branko Perić, sudija Suda BiH u razgovoru za Fokus kaže da to njega ne iznenađuje, ali isto tako ističe da sama činjenica da je Evropska komisija odlučila govoriti o konkretnom predmetu govori “koliko je sati” i u kakvoj smo situaciji.

-To mi znamo već 10 godina da postoji taj pritisak, zna to i Evropska komisija i bilo je takvih kvalifikacija i u ranijim izvještajima samo su bile iznesene diplomatskim jezikom. Sad je to postalo potpuno očigledno i oni nisu imali kuda, dakle morali su priznati kakvo je stanje i imamo to što imamo. Oni sad navode konkretne predmete. Ja ne znam taj slučaj, nisam pratio, ali očigledno da su ljudi došli do zaključka da je vršen politički uticaj na obje institucije. Ako su evropske institucije došle u situaciju da to otvoreno kažu, onda je situacija mnogo gora nego što oni znaju – kaže Perić za Fokus.

Kao jednog od pravosudnih zvaničnika koji se ne libi “stvari nazvati pravim imenom” Perića smo pitali kako promijeniti aktuelno stanje i osloboditi pravosuđe pritisaka. Nažalost, sudija Perić nije nimalo optimističan.

DIREKTAN UTICAJ NA PRAVOSUĐE

-Pa, vidjeli ste da nema načina. Politika je s pravosuđem završila i ostvarila ono što im je trebalo. Osigurali su svoj direktni uticaj na pravosudne institucije i njima ništa drugo nije ni trebalo . Trebalo im je da ne budu odgovorni i da mogu rade šta hoće, da se bave korupcijom i organizovanim kriminalom što oni i rade  Naša politika svela se u stvari samo na korumpiranje i organizovani kriminal. To više nije ni politika, nego antipolitika. Nema nimalo prostora za optimizam. Evropska komisija ne zna šta će s nama – ocjenjuje Perić za Fokus.

Perić smatra i da je bh. političarima stalo samo do novca koji će uzeti od Evropske unije, te da čak i u slučajevima kada se kako kaže čini da nešto rade za građane, u stvari samo rade za svoj interes i korist.

– Evropska komisija i dalje ulaže pare, kao da ne shvataju da je interes naših političara samo da dobiju pare, a ništa da urade. To je prosto nevjerovatno. Hoćeš da budeš u EU, da dobiješ njihove pare, a ne želiš bilo šta da uradiš. Ja više sumnjam u svaku moguću politiku. Čini se da su sve neki drugi interesi i da smo mi u stvari civilizacija koja propada. Sve što sam govorio prije 10 godina sve se ispostavilo tačnim. Još i gore. Nema ko da interveniše. Stvari su metastazirale. Društvo je potpuno propalo, ostalo je bez moralne osnove. Više ništa nema vrijednosti. Sve je samo lična korist. Sve što se radi kao za narod da se radi, radi se zbog toga što te radove izvode njihove firme da mogu da kradu. Kad popravljaju put, rade to da ukradu na javnim tenderima-   zaključuje Perić.