Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada rs

Periodične, mjesečne ili godišnje karte za naplatu putarine u RS-u

putarina

Uredbom se utvrđuje visina putarine za korištenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine

Vlada Republike Srpske (RS) usvojila je uredbu o visini putarine, kojom se utvrđuje visina putarine na svih 106 kilometara autoputa, koji je u upotrebi i to kroz zatvoreni sistem naplate putarine.

Uredbom se utvrđuje visina putarine za korištenje autoputa po klasama vozila, način i sredstva plaćanja putarine, kao i stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine.

Kao stimulativni modeli plaćanja za elektronsku naplatu putarine predviđene su periodične, mjesečne ili godišnje pretplatne karte koje će vrijediti za određenu relaciju i popusti u rasponu od 15 do 25 posto, koji će vrijediti na cijeloj mreži autoputeva.

Tekst Uredbe o visini putarine s istaknutim cijenama putarine po dionicama i klasama vozila dostupan je na sajtu Ministarstva saobraćaja i veza RS, u sekciji „Drumski saobraćaj“, saopćeno je nakon današnje sjednice entitetske vlade.

Prihvaćena je i informaciju o stanju u privredi u RS za 2018. godinu.

Iz Vlade u saopćenju navode da je taj bh.entitet ima, uzastopno dvadeset kvartala, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U 2018. godini ostvaren je nominalni BDP-a u iznosu od 10,68 milijardi KM, što predstavlja realni rast od 3,9 posto u odnosu na 2017. godinu, a u odnosu na 2014. godinu predstavlja rast od 20,2 posto.

Prema podacima Zavoda za statistiku, indeks industrijske proizvodnje u periodu januar-decembar 2018. godine u odnosu na isti period 2017. veći je za 3,6 posto.

Obim spoljnotrgovinske razmjene RS-a s inostranstvom u periodu 2014.-2018. godine imao je trend rasta, da bi lani bio ostvaren u iznosu od 8,9 milijardi KM, što je 17,3 posto više u odnosu na 2014. godinu.