Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odlična međuentitetska priča

Pet načelnika iz FBiH i RS-a udružila Majevica, pokazali da se može i drugačije

MAJEVICA Glavna

Suprotno visokoj politici usmjerenoj ka podjelama, načelnici Ugljevika, Čelića, Lopara, Sapne i Teočaka udružili su snage ka razvoju turizma

Vasilije Perić, Admir Hrustanović, Rado Savić, Zudin Mahmutović i Tajib Muminović, načelnici Ugljevika, Čelića, Lopara, Sapne i Teočaka, dakle općina s područja RS-a i Federacije BiH, već izvjesno vrijeme su se udružili te su, uz podršku Misije OSCE-a u BiH uspostavili odličnu saradnju umjerenu ka razvoju turizma.

Piše: A. Dučić

A spaja ih Majevica, ljepotica među bosanskohercegovačkim planinama. Smještena je na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, te je uokvirena tuzlanskom kotlinom, širokom Posavinom, plodnom Semberijom te vodopadnom sprečanskom dolinom.

Suprotno tendecijama visoke politike u BiH koja je u znaku svađa i podjela, navedeni načelnici su prepoznali ono što je svim narodima zajednički cilj, a to je prosperitet. Iskoristili su potencijale svojih općina zarad zajedničkog napretka.

Tako su se nedavno tokom dvodnevne posjete u organizaciji Misije OSCE-a u Sarajevu sastali sa predstavnicima međunarodnih organizacija u BiH kako bi razgovarali o zajedničkom djelovanju na polju eko- turizma, upravljanja otpadom i deminiranju.

Zahvaljujući Protokolu o saradnji koji je potpisalo pet načelnika, do sada je postignuto nekoliko značajnih rezultata, uključujući otvaranje međuentitetske biciklističke rute preko Majevice (via Majevica) dužine 80 kilometara i izradu zajedničkog plana za razvoj turizma.

Urađena je i zajednička web stranica, koju su uradili mladi iz ovih pet općina, a kao i dokumentarni film o turističkim potencijalima ovih općina.

Vasilije Perić

– Mi smo prepoznali mogućnost daljeg razvoja naše opštine, ali i susjednih opština na prostoru Majevice, da možemo zajednički unaprijediti stanje u ovoj oblasti. Bili smo inicijatori ideje da pet opština zajednički nastupaju u pravcu unapređenja u ovoj oblasti, turizma, što je velika šansa za sve opštine. Ovo je zaista jedan predivan kraj, ali možda manje poznati za turiste – kazao je načelnik Opštine Ugljevik Vasilije Perić.

Rado Savić

Rado Savić, načelnik Lopara, kaže da je turizam šansa za BiH i lokalnu zajednicu.

– Imamo zaista šta da ponudimo, prelijep prostor i zaista divne narode s tradicijom i kulturom koju možemo prikazati – kazao je Savić.

Načelnik Čelića Admir Hrustanović rekao je kako njegova općina pruža podršku projektu Via Majevica.

Admir Hrustemović

– Možemo ponuditi razne potencijale, naprimjer ruralni turizam. Općina Čelić jedna je u ekološkom smislu najčistijih općina u BiH. Naš brend je jagoda koja je poznata ne samo širom BiH, već i u Evropi – kazao je Hrustanović.

Načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović ističe da su ovo male općine, koje pojedinačno ništa posebno ne bi mogle uraditi.

Zudim Mahmutović

– Ali zajedno, svih pet općina, imali bismo što ponuditi kada je turistička saradnja u pitanju – rekao je on.

Tajib Muminović

Načelnik Općine Teočak Tajib Muminović navodi da su prepoznali dobru ideju da svaka općina iskoristi svoje potencijale dodajući da općina na čijem je čelu svakako ima šta pružiti, posebno u kulturno-historijskom smislu.