BiH

Izbor gradonačelnika

Pet vijećnika napustilo sjednicu Gradskog vijeća Mostara

10/02/2021

Ako ni jedan kandidat u prvom krugu ne dobije dvotrećinsku većinu u drugi krug plasirat će se dva kandidata s najvećim brojem glasova

Vijećnici SDP-a BiH i Prve mostarske partije (PMP) napustili su sjednicu Gradskog vijeća Mostara.

Nakon što je prihvatio kandidaturu za mostarskog gradonačelnika Arman Zalihić (SDP BiH) zatražio je prekid sjednice radi dodatnih konzultacija, a nakon što je taj prijedlog odbijen tri vijećnika SDP-a BiH i dva vijećnika PMP-a odlučili su napustiti sjednicu.

Rukovodstvo Gradskog vijeća zatim je proglasilo stanku kako bi se usuglasio daljnji tijek zasjedanja, odnosno hoće li se krenuti u ponovljeni prvi krug izbora gradonačelnika Mostara.

U prvom krugu za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina, a četiri su kandidata: Mario Kordić (HDZ-a BiH), Zlatko Guzin (Koalicije za Mostar), Irma Baralija (BH blok) i Arman Zalihić (BH blok).

Ako ni jedan kandidat u prvom krugu ne dobije dvotrećinsku većinu u drugi krug plasirat će se dva kandidata s najvećim brojem glasova. I u drugom krugu potrebna je dvotrećinska većina.

Ako u drugom krugu ni jedan od dva preostala kandidata ne dobije potporu dvije trećine vijećnika, slijedi treći krug u kojem je dovoljna prosta većina. U slučaju izjednačenog rezultata gradonačelnik će postati mlađi kandidat.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.