Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petosatno javno saslušanje o prodaji prijedorske “Ljubije”

ljubija

Javno saslušanje u vezi s Prijedlogom odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS-a o prodaji kompaniji „Izrael investment grupa“ 64,9 posto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude „Ljubija“ Prijedor završeno je danas u Banjoj Luci nakon pet sati rasprave.

Javno saslušanje organizovao je Odbor za privredu Narodne skupštine RS-a, čiji predsjednik Dušan Berić je rekao da će Odbor konačnu odluku o ovom pitanju donijeti prije rasprave na sjednici Narodne skupštine RS-a, koja ima zadnju riječ o prodaji „Ljubije“.

Berić je dodao da je za pretpostaviti da ova tačka neće biti razmatrana u nastavku skupštinskog zasjedanja zakazanog za 10. maj, već tek 16.maja, budući da je prezadnja na dnevnom redu.

Na višesatnom javnom saslušanju bili su prisutni predstavnici oba ponuđača, Evgenij Zotov, direktor „Izrael investment grupe“ i Mladen Jelača, generalni direktor „Arselor Mitala Prijedor“, kao i predstavnici „Arselor Mitala“ iz Londona i Zenice, predstvanici Vlade, te parlamentranih stranaka i sindikata “Arselor Mitala”, malih akcionara i drugi učesnici.

Predstavnici „Arselor Mitala“ i „Izrael investment grupe“, tokom saslušanja, obrazlagali su ponude za kupovinu akcija „Ljubije“, a govorili su i o planovima za investiranje u rudarstvu i otvaranju novih radnih mjesta.

Odgovarali su na brojna pitanja članova Odbora za privredu o ponudama, planovima za preuzimanje akcija RŽR „Ljubija“ i najavljenim ulaganjima i zapošljavanju radnika.

Javno saslušanje održano je se u skladu s odredbama Poslovnika Narodne skupštine RS-a.

Vlade RS-a je 12. aprila ove godine odlučila da se državni kapital u „Ljubiji“ proda firmi “Israeli investment group“, procijenivši da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.