banja luka

Petričević kod Radojičića: Obezbijediti povoljne kreditne linije

Бањалука – Петричевић и Радојичић п

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da su ekonomski trendovi u tom gradu pozitivni prema svim pokazateljima

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević najavio je u Banjaluci da će naredne sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima komercijalnih banaka s ciljem da se ovdašnjim privrednicima obezbijede povoljniji krediti.

Petričević je rekao novinarima da se nada da će biti postignut takav dogovor.

“Cilj je da na planu razvoja privrede obezbijedimo povoljne kreditne linije i da kamatne stope budu u visini od dva odsto uz grejs period od dvije godine i otplatu kredita do 10 godina”, rekao je danas Petričević nakon radne posjete Gradskoj upravi Banjaluka.

On je naglasio da su privredi RS potrebne nove tehnologije da bi se povećala njena konkurentnost i produktivnost.

Petričević je ocijenio pozitivnim što u Banjaluci postoji trend smanjenja nezaposlenosti, te je naveo da je sa rukovodstvom grada razgovarao i o poslovnim zonama i formiranju tehnoloških parkova, kao i o podsticajima.

“Banjaluka godinama podstiče razvoj lokalne privrede, pa smo na tom planu razmijenili iskustva, s obzirom na to da do kraja godine planiramo da realizujemo 1,4 miliona KM podsticaja privredi”, rekao je Petričević.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je da su ekonomski trendovi u tom gradu pozitivni prema svim pokazateljima.

“Banjaluka se razvija. Za ove tri godine broj zaposlenih je povećan za 4.400. Ukupni broj zaposlenih premašio je 70.000 što su rekordne cifre. Broj nezaposlenih silazi ispod 10 odsto dijelom zbog novog zapošljavanja, a drugim zbog migracija”, rekao je Radojičić.

On kaže da je pozitivna situacija i u građevinarstvu gdje su prihodi grada bili 15 miliona KM, kao i da su na tom planu važni i sektori usluga-trgovina, ugostiteljstvo i turizam.

“Zahvaljujući i velikom broju manifestacija i događaja, imamo nekoliko miliona KM više prometa u trgovini, ugostiteljstvu i hotelijerstvu”, otkrio je Radojičić i dodao da je u tom smislu dramatičan pad zabilježen u januaru nakon dešavanja uoči Nove godine.

On je rekao da je za podsticaje ove godine planirano više od 1,1 milion KM iz gradskog budžeta, te da grad planski razvija svoje poslovne zone, afirmiše i podstiče uvođenje i razvoj novih tehnologija.

“Želimo sa Vladom RS da nađemo veće prostore u kojima bismo razvijali tehnološki ili IT park za šta ima kapaciteta i interesa. To je sektor koji je profitabilan i koji mlade može zadržati na ovim prostorima”, objasnio je Radojičić.

U okviru drugog dijela posjete Gradskoj upravi Banjaluka Petričević i Radojičić će posjetiti tekstilno preduzeće “Glorija lajn” u naselju Vrbanja.