Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petrov i Kovač u Stocu: Hrvati diskriminirani, i konstitutivni, ali samo na papiru

kovac_petrov_stolac

Izaslanstvo Vlade Republike Hrvatske na čelu sa potpredsjednikom Vlade Božom Petrovom i ministrom vanjskih i evropskih poslova Mirom Kovačem, posjetilo je danas općinu Stolac, javlja Anadolu Agency (AA).

Izaslanstvo Vlade RH je razgovaralo s načelnikom općine Stolac i predsjednikom Općinskog odbora HDZ-a BiH Stolac Stjepanom Boškovićem o aktualnim događajima nakon prekida lokalnih izbora 2. oktobra u tom gradu.

„Ovo što se dogodilo prošle sedmice u Stocu je posljedica višegodišnje politike u BiH, gdje su Hrvati bili diskriminirani i konstitutivni, ali samo na papiru. Meni je doista neprihvatljivo da se dogodi napad na državnu osobu, na običan puk, da se aspolutno ništa ne poduzima i, s druge strane, da niti jedna politička stranka bošnjačkog establišmenta to ne osudi, nego dapače, stvara se jedan medijski pritisak u kojem se nasilnik pokušava oakrakterizirati žrtvom“, kazao je potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov.

kovac_petrov_stolac3

On je naglasio kako je došao u Stolac dati podršku sa željom da se od Stoca ne pravi “nekakav presedan”.

„Mi želimo da se poštuju nekakve međunarodne norme, da se također, međunarodne institucije uključe, da se poštuje ustavnopravni poredak u BiH i da se dogode izbori u Stocu, ali na onaj način na koji je to zajamčeno vladavinom zakona i prava. To je ono zbog čega smo došli tu i dat ćemo podršku apsolutno uvijek Hrvatima u BiH, jer smatram da je to ono što treba raditi Republika Hrvatska. Naravno, nećemo se mješati u strategiju, koju ćemo mi podržati u trenutku kada to naprave politički predstavnici u BiH, ali s druge strane ćemo dati podršku, jer smatramo da se treba osuditi nasilje i da se treba poštivati ustavno-pravni poredak svake države“, zaključio je Petrov.

Prema riječima ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Mire Kovača, u hrvatskom državnom interesu je da BiH bude stabilna i da Hrvati u njoj budu ustavotvorni i ravnopravni u potpunosti.

kovac_petrov_stolac2

„Današnjim dolaskom u Stolac pokazujemo da brinemo o Hrvatima u BiH i da ćemo ih zaštititi, naravno, ne miješajući se u političke procese unutar BiH. Hrvatska želi da BiH bude stabilna demokratska država koja će se i gospodarski dobro razvijati. Mi ćemo biti isto tako ekonomski vrlo povezani, bit ćemo još povezaniji nego do sada, a kompanije iz Hrvatske su ovdje jako zastupljene“, kazao je Kovač.

Naglasio je kako je “neprihvatljivo da se napadaju predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva i drugi ljudi uključeni u organizaciju izbora”, a da to “niko ne osudi” i da “nema nikavih sankcija u odnosu na one koji su počinili nasilje”.

„Rušenje ustavno-pravnog poretka BiH odbacujemo. Jasno smo osudili referendum u RS-u, a isto tako, osuđujemo nasilje koje se dogodilo u Stocu. Očekujemo provođenje izbora u demokratskom duhu sukladno Ustavu i zakonima BiH. Moram lično reći da sam čuo i čitao u štampi da se govori o tome da Stolac mora pasti. To je zaista zabrinjavajuće, jer takav rječnik ne priliči demokratskoj Bosni i Hercegovini. Želimo BiH koja je snažna, koja se dobro razvija i koja ide prema EU“, kazao je Kovač.

Poručio je da Hrvatska aktivno podržava put BiH prema EU, ali isto tako očekuje da se Hrvati u BiH u potpunosti uvažavaju i da ne smiju biti diskriminirani.

„Hrvati su temeljni faktor u BiH i želimo da sa Bošnjacima i sa Srbima budu oni koji će pozitivno razvijati ovo društvo i ovu zemlju“, poručio je Kovač.

kovac_petrov_stolac1

Načelnik općine Stolac i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Stjepan Bošković je izrazio zabrinutost da, kako je rekao, osoba koja napadne instituciju BiH pokušava tražiti alibi u nekim stvarima koje misli da su bile nezakonite.

„U Stocu je na regularan način uvijek birana vlast i Stolac očekuje u budućem vremenu da sve institucije vlasti poduzmu sve da ovaj čin koji se dogodio, a to je rušenje ustavnog poretka, se spriječi i da Stolac ima demokratske izbore kao i svaka druga općina u BiH, koja je imala to 2. oktobra“, zaključio je Bošković.