Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petrović: SDS i Šarović ignorišu institucije RS-a

luka petrovic

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović ocijenio je da će iza SDS-a i Mirka Šarovića “jedino ostati šteta za Republiku Srpsku i politički presedan”, prema kojem predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH ignorišu institucije Srpske i učestvuju u pokušajima njihovog ponižavanja.

Komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da SNSD bez dokaza optužuje Savez za promjene za nanošenje štete Republici Srpskoj kako bi prikrili svoj nerad i kriminal, Petrović je naveo da je riječ o, kako kaže, krajnje bezobraznoj i bezočnoj zamjeni teza.

“Dovoljno se samo sjetiti da je lično Šarović pokušao blokirati isplatu ruskog klirinškog duga samo zbog toga što su ruski prijatelji novac željeli raspodijeliti poštujući autonomiju Republike Srpske i ustavnu strukturu BiH. Ili prijedloga mehanizma koordinacije za koji su glasali Šarović i SDS, a kojim bi Srpska bila dovedena u potpuno nezavidan položaj i izjednačena sa kantonima u Federaciji BiH”, naveo je Petrović u pisanoj izjavi.

On ističe da SDS, sa druge strane, bez ikakvih dokaza već godinama priča o navodnom kriminalu u Republici Srpskoj, i to sa samo jednim ciljem da što više ocrne Republiku Srpsku.

Petrović smatra licemjernim komentar Šarovića da bi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik umjesto podjela trebalo da poziva na saradnju.

“Potpuno je licemjerno i sramno kada tako nešto izjavi čovjek koji je rekao da njega i njegove kolege iz SDS-a, kao navodne predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, uopšte ne obavezuju odluke Narodne skupštine i drugih zvaničnih institucija Republike Srpske”, naveo je Petrović.

On ističe da su Šarović i SDS takvom izjavom, ali i djelovanjem poručili da ih “apsolutno ne zanima nikakva saradnja sa vlastima u Srpskoj, kao i da oni u zajedničkim institucijama BiH predstavljaju samo i isključivo lične interese nekoliko pojedinaca”.