BiH

farmaceutska kompanija

Pfizer izučava efikasnost treće doze vakcine protiv mutiranih verzija virusa

25/02/2021

Pfizer i njegov njemački partner, BioNTech, također usavršavaju svoj recept za vakcinu. Kompanije su u raspravi s američkim i evropskim regulatorima o studiji koja bi procijenila doze potrebne za bolji odgovor na varijante virusa, poput one otkrivene prvi put u Južnoj Africi, prenosi AP

Američka farmaceutska kompanija Pfizer objavila je u četvrtak da je započela izučavanje treće doze svoje vakcine protiv COVID-19, u okviru strategije borbe protiv mutiranih verzija koronavirusa.

Zdravstveni autoriteti tvrde da prva generacija vakcina protiv COVID-19 još štiti od varijanti koje se pojavljuju u raznim dijelovima svijeta. Proizvođači su, međutim, počeli da se pripremaju u slučaju da se pojavi mutacija virusa otporna na vakcinu.

Pfizer je saopćio da će po treću dozu za 144 volontera, odabranih među ljudima koji su učestvovali u ranim fazama testiranja vakcine u SAD – u tokom prošle godine. Kompanija želi da ustanovi da li će dodatna doza vakcine koja se daje u šest do 12 mjeseci nakon prve doze osnažiti imunološki sistem u dovoljnoj mjeri da štiti organizam od mutiranog virusa.

Pfizer i njegov njemački partner, BioNTech, također usavršavaju svoj recept za vakcinu. Kompanije su u raspravi s američkim i evropskim regulatorima o studiji koja bi procijenila doze potrebne za bolji odgovor na varijante virusa, poput one otkrivene prvi put u Južnoj Africi, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.