Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PIC sa rukovodstvom Vijeća ministara: Ekonomske reforme ključne

BiH

inzko press

U Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu su prezentovani rezultati današnjeg sastanka političkih direktora iz zemalja Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) sa rukovodstvom Vijeća ministara BiH gdje je razgovarano o predstojećem programu reformi BiH.

Tokom današnjeg sastanka, članovi PIC-a imali su priliku pogledati prezentaciju rukovodstva Vijeća ministara vezanu za prioritete bh. vlasti na državnom nivou, istakao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Prema njegovim riječima, sastanak je protekao u dobroj radnoj atmosferi gdje je usaglašen konsenzus o tome šta se mora uraditi kako bi se BiH vratila na pozitivan ekonomski put.

“Ekonomske reforme ključni su elementi za oporavak ove zemlje. Stvari mogu biti bolje, ali da bi se to desilo nove vlasti moraju postići puno više. To se odnosi na državni, entitetski, kantonalni i općinski nivo”, naglasio je Inzko.

Govoreći o današnjem sastanku sa rukovodstvom Vijeća ministara BiH, Inzko je dodao da je razgovarano o stvaranju rezultata i ponuđenim prilikama koje BiH treba iskoristiti.

“Neko je čak citirao i papu Franju da ne treba samo govoriti već i raditi. Mislim da je bilo dosta analiza, svima je jasno šta treba učiniti i to treba učiniti brzo. Upravni odbor se nada da će vlasti djelovati efikasnije”, kazao je.

Pored toga, Inzko je napomeno kako je PIC Vijeću ministara BiH obećao punu podršku međunarodne zajednice.

PIC je također više puta podsjetio na teritorijalni integritet i suverenitet BiH koji su zagarantovani Dejtonskim sporazumom, podsjetio je Inzko.

“Oni koji misle drugačije se zavaraju, ali zavaraju i svoje birače”, poručio je.

Najavio je sutrašnji dolazak evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana u BiH.

Dvodnevni sastanak sa članovima PIC-a započeo je jučer u Sarajevu susretom sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je prezentovao pripreme za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici narednog mjeseca.

S tim u vezi, Inzko je čestitao organizatorima dodajući kako iz Srebrenice dolazi ohrabrujuća poruka zbog složnosti političkih struktura u tom bh. gradu.

“Cilj je da se 20. godišnjica obilježi mirno i dostojanstveno imajući u vidu razmjere ovogodišnje komemoracije. Upravni odbor je odao počast žrtvama”, istakao je Inzko.

PIC čini 55 zemalja i organizacija koje na različite načine pružaju podršku mirovnom procesu kroz osiguravanje finansijskih sredstava, trupama u Snagama Evropske unije (EUFOR) i drugim operacijama u BiH.

Članice Upravnog odbora, koji daje smjernice visokom predstavniku u BiH su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.