Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krizni štab KS

Pilav: Imamo najbolje rezultate u regionu

Aida Pilav

Prema njenim riječima, na Klinici Podhrastovi hospitalizirano je devet osoba, a jedna je na respiratoru

U posljednja 24 sata ukupan broj testiranih na novi tip koronavirusa u Kantonu Sarajevo (KS) iznosi 86, a pozitivnih slučajeva je sedam, od toga pet novih i dva retestirana, saopćila je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Aida Pilav, javlja Anadolu Agency (AA).

Pilav je na press konferenciji Vlade KS i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) iznijela posljednje podatke o epidemiološkoj situaciji u KS.

Prema njenim riječima, na Klinici Podhrastovi hospitalizirano je devet osoba, a jedna je na respiratoru.

”U srednjoj kliničkoj slici su dva (slučaja, op.a.). To su podaci koji traju već nekoliko dana i radi se o slučajevima koji su vjerovatno u pripremi za otpust. Aktivnih rješenja o kućnoj izolaciji na osnovu epidemiološkog izvještaja kantonalnog Ministarstva zdravstva je 48, a broj smrtnih ishoda u posljednja 24 sata je nula, broj potpuno oporavljenih u protekla 24 (sata, op.a) je nula”, rekla je Pilav.

”Kumulativ ovih podataka za period od 30. januara do 7. aprila 2020. – U KS ukupno je testirano 774, 57 je pozitivnih, laboratorijski potvrđenih slučajeva u KS, od čega su četiri retestirana. To je za sugrađane koji su u fazi oporavka. Potpuno izliječenih je dva, a smrtnih ishoda u KS je četiri”, rekla je Pilav.

Pilav je rekla kako Krizni štab radi stalnu analizu podataka i nema paušalnih procjena, već su brojevi takvi kakvi jesu.

”Brojevi su oni koji nama omogućavaju da upravljamo epidemijom”, rekla je Pilav.

Osvrnula se i na podatke u vezi sa spolnom i dobnom distribucijom aktivnih slučajeva COVID-19.

”I dalje je najveći broj laboratorijsko potvrđenih slučajeva u starosnoj skupini od 51 do 60 godina, 30 posto laboratorijsko potvrđenih slučajeva je iz te starosne skupine. Potom, u starosnoj skupini od 21 do 35 godina i 36 do 50 godina je po 22 (posto, op.a.). Ono čim smo mi zadovoljni, ukoliko se u ovoj situaciji može biti zadovoljan, da je 18 posto potvrđenih u starosnoj skupini od 61 do 70 godina, a u starosnoj skupini od 71 do 80 godina je potvrđeno četiri posto”, rekla je Pilav.

Podsjetila je kako je značajno pratiti starosnu skupinu iznad 65 godina.

”U ukupnom broju laboratorijski potvrđenih slučajeva – 52 posto su žene i 48 posto su muškarci”, rekla je Pilav.

Dodala je kako kontinuirano rade analize i komparaciju na nivou Federacije i sa zemljama u okruženju.

”Trend porasta epidemije je u jedno uzlaznoj liniji, govorim o cijeloj BiH. Imamo sad situaciju da je veći broj laboratorijski potvrđenih slučajeva oboljelih od COVID-a u drugom entitetu, nešto manji je broj u Federaciji. Prateći trendove sa zemljama u okruženju, BiH ima puno bolje rezultate nego što je to u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Pretpostavljajući da su, pogotovo u komparaciji s Kantonom Sarajevo, javno zdravstvene mjere koje su poduzete dovele do ovog usporenijeg trenda” , rekla je Pilav.

Pojasnila se kako se u narednih 14 dana očekuje drugi inkubacioni period i tada će se vidjeti da li će doći do eksponencijalnog porasta.

”Do sada, na temelju broja potvrđenih u odnosu na broj testiranih, to se drži prilično stabilno”, rekla je Pilav.

Pilav je govorila i o sjednici Kriznog štaba KS ističući da se se ide s novim mjerama i novim strategijama, a prateći situaciju u okruženju.

Ukazala je i na značaj poštivanja mjera izolacije i socijalne distance. Pilav je podsjetila na pretpostavku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da sve male zemlje s fragilnim zdravstvenim sistemima mogu doći u krizu.

”Prvenstveno, na neki način, izbacivanjem zdravstvenih radnika iz stroja. Ono što je nama jako značajno je zadržati broj zdravih zdravstvenih radnika, da ne budu inficirani, jer bi izlaskom zdravstvenih radnika iz stroja dodatno pojačalo taj deficit koji mi inače imamo u zdravstvenim sistemima. Ovo se ne odnosi na Kanton Sarajevo, ovo se odnosi na sve male zemlje”, pojasnila je Pilav.