u posljednja 24 sata

Pilav: Nagli porast broja novozaraženih osoba od koronavirusa u KS-u

pilav1 (1)

Tvrdi da najviše obolijevaju osobe od 36 do 50 godina starosti, muškarci i žene podjednako

U posljednjih nekoliko dana došlo je do naglog porasta broja novozaraženih osoba od koronavirusa u Kantonu Sarajevo, a u posljednja 24 sata taj broj iznosi 69, kazala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav.

Istakla je da je u posljednjoj sedmici septembra zaraza bila na vrlo niskom nivou, te je najavila da će pratiti situaciju te pooštravati mjere zavisno od broja zaraženih.

Naglasila je da broj obrađenih testova iznosi 401, da su tri osobe na respiratoru te da su tri osobe otpuštene iz bolnice.

Pilav je kazala da je do sada u KS-u ukupno od koronavirusa oboljelo 4.907 osoba, da je izliječeno 4.538, trenutno aktivnih slučajeva 282, a da je smrtnih ishoda bilo 87. Dodala je da trenutno u izolaciji boravi 581 osoba.

Tvrdi da najviše obolijevaju osobe od 36 do 50 godina starosti, muškarci i žene podjednako. Trenutno je u općini Novi Grad najviše zaraženih osoba, a najmanje u Trnovu.

Istakla je da je od 8. septembra do 8. oktobra 38 osoba mlađih od 18 godina zaraženo virusom, a od 15. septembra do 7. oktobra 25 prosvjetnih radnika.

Najčešće mjesto zaraze je domaćinstvo – 40 posto, radno mjesto – 19 posto, komunikacija s društvom – 20 posto i nepoznato – 20 posto.

Pilav je na kraju podsjetila da su izdali preporuke i smjernice za organiziranje nastave, tjelesnog i zdravstvenog odgoja te za smanjenje rizika od infekcije na radnom mjestu i preporuke za održavanje predizbornih skupova.