Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pilav: Neracionalno upravljanje drvetom kao najvažnijim resursom

Muhamed Pilav

Potpredsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore Federacije BiH Muhamed Pilav ocijenio je da BiH neracionalno upravlja najvažnijim resursom, drvetom, koji, kako kaže, utječe i na kvalitet zraka, turizam i ima znatno širi značaj od same prerade.

To je izjavio prije početka sjednice Grupacije na kojoj se danas, između ostalog, raspravlja o Prijedlogu zakona o šumama te tehničkim uvjetima za preradu drveta.

Pilav je također naglasio da prerada drveta nije racionalna jer od ukupnog izvoza u ovoj branši samo jednu petinu izvoza čine finalni proizvodi.

– Potencijal je neravnomjerno iskorišten, troše se resursi. Ukoliko bi se povećao stepen finalizacije, u ovom sektoru bi se moglo otvoriti minimalno 10.000 novih radnih mjesta u veoma kratkom roku – rekao je.

Pilav smatra da je rješenje ovog problema vrlo jednostavno, po uzoru na susjedne zemlje, i da je samo potrebna želja. Kao najbolji primjer je naveo Hrvatsku, koja je usvojila Zakon eksploataciji i prodaji šume, koja se odvija transparentno i javno.

– Svi su ugovori i kriteriji za raspodjelu sirovine na web stranici i ništa se ne radi ‘ispod stola’. Trebali bi samo prepisivati i učiti od najboljih – poručio je.

Po njegovim saznanjima, šumari tvrde da je oko 50 posto ukupne sječe ilegalno, a 50 posto legalno.

Govoreći o Odluci Vlade Republike Srpske o zabrani izvoza trupaca, Pilav je kazao da nije siguran kako će se to provoditi , jer je kontrola granica na državnom nivou.

Također je naglasio da je Republika Hrvatska usvojila Uredbu o zabrani izvoza hrastovih trupaca koja ima nivo zakona, u cilju osiguranje sirovine za proizvođače finalnih proizvoda u Hrvatskoj i zaštitu njihovih fabrika.