Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pilav: Uspjeli smo stazu smrti da pretvorimo u stazu mira

mars-mira3

Više od osam hiljada učesnika Marša mira 2015. stiglo je u Potočare, gdje će sutra biti održana komemoracija i ukop 136 žrtava genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon ulaska u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, učesnici su poručili da je marš smrti postao Marš mira. Na čelu kolone se pored preživjelih Srebreničana iz jula 1995. godine nalazi i Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu, kao i Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini.

mars-mira2

Kolona sa učesnicima Marša mira u tišini je ušla u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari držeći u rukama državnu zastavu BiH kao i prvu zastavu Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon što su ušli u mezarje Memorijalnog centra mirno su prošetali oko musale te učenjem Fatihe ili na neki drugi prigodan način odali počast za 6.241 dosada ukopanu žrtvu.

Učesnik Marša mira iz Žepe i vođa puta Ramo Čardaković zahvalio se učesnicima Marša na poštivanju kodeksa ovogodišnjeg Marša.

“Ovaj Marš mira koji već osmu godinu dolazi iz Žepe je suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenica. Posebno mi je zadovoljstvo što se među ovogodišnjim učesnicima nalazi oko 60 posto mladih ljudi, tačnije mlađih od 30 godina. To je garancija da će se tradicija nastaviti i da će nas sljedeće godine biti mnogo više”, istakao je Čardaković.

mars-mira4

Jedan od preživjelih Srebreničana iz 1995. godine i učesnik Marša mira Ilijaz Pilav zahvalio se učesnicima Marša, jer su u protekla tri dana koračali stazom kojom su “oni prošli ‘95. godine”.

“Marš smrti je pretvoren u Marš mira. On ima trostruku simboliku. Jedna poruka koju nosi jeste mir. Uspjeli smo da stazu smrti pretvorimo u stazu mira. Druga poruka koju ova staza i Marš nosi jeste poruka hrabrosti. Trebalo je hrabrosti da se umjesto želje za osvetom krene u želju za pomirenjem i mirom. Treća poruka koju ovaj Marš mira nosi jeste poruka nade. U toj poruci su sadržane mnoge stvari. Jedna od tih stavri je i dalje želja za traganjem za istinom, traganje za pravdom i nada da ovaj Marš mira postaje vječna tradicija u kojoj će historiju učiti buduće generacije o onome šta se desilo u Srebrenici”, poručio je Pilav.

Prema njegovim riječima, to je garancija da nećemo zaboraviti, jer narod koji zaboravi vlastitu historiju rizikuje da mu se ona ponovi u budućnosti.

“Zbog ovih bijelih nišana u ovoj dolini mi svoju prošlost ne smijemo zaboraviti”, poručio je Pilav.

Predsjednik podobora Marša mira 2015. Hamdija Fejzić zahvalio se učesnicima Mira.

“Mi smo jedan dio svoje zadaće obavili i imamo još jedan da sutra, ako Bog da, klanjamo dženazu za 136 naših najmilijih koji su zvjerski ubijeni, koji nisu uspjeli da se domognu slobodne teritorije”, poručio je Fejzić.