BiH

Pilav: Uspjeli smo stazu smrti da pretvorimo u stazu mira

10/07/2015

Više od osam hiljada učesnika Marša mira 2015. stiglo je u Potočare, gdje će sutra biti održana komemoracija i ukop 136 žrtava genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon ulaska u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, učesnici su poručili da je marš smrti postao Marš mira. Na čelu kolone se pored preživjelih Srebreničana iz jula 1995. godine nalazi i Tanja Fajon, zastupnica u Evropskom parlamentu, kao i Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini.

mars-mira2

Kolona sa učesnicima Marša mira u tišini je ušla u mezarje Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari držeći u rukama državnu zastavu BiH kao i prvu zastavu Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon što su ušli u mezarje Memorijalnog centra mirno su prošetali oko musale te učenjem Fatihe ili na neki drugi prigodan način odali počast za 6.241 dosada ukopanu žrtvu.

Učesnik Marša mira iz Žepe i vođa puta Ramo Čardaković zahvalio se učesnicima Marša na poštivanju kodeksa ovogodišnjeg Marša.

“Ovaj Marš mira koji već osmu godinu dolazi iz Žepe je suosjećanje sa žrtvama genocida u Srebrenica. Posebno mi je zadovoljstvo što se među ovogodišnjim učesnicima nalazi oko 60 posto mladih ljudi, tačnije mlađih od 30 godina. To je garancija da će se tradicija nastaviti i da će nas sljedeće godine biti mnogo više”, istakao je Čardaković.

mars-mira4

Jedan od preživjelih Srebreničana iz 1995. godine i učesnik Marša mira Ilijaz Pilav zahvalio se učesnicima Marša, jer su u protekla tri dana koračali stazom kojom su “oni prošli ‘95. godine”.

“Marš smrti je pretvoren u Marš mira. On ima trostruku simboliku. Jedna poruka koju nosi jeste mir. Uspjeli smo da stazu smrti pretvorimo u stazu mira. Druga poruka koju ova staza i Marš nosi jeste poruka hrabrosti. Trebalo je hrabrosti da se umjesto želje za osvetom krene u želju za pomirenjem i mirom. Treća poruka koju ovaj Marš mira nosi jeste poruka nade. U toj poruci su sadržane mnoge stvari. Jedna od tih stavri je i dalje želja za traganjem za istinom, traganje za pravdom i nada da ovaj Marš mira postaje vječna tradicija u kojoj će historiju učiti buduće generacije o onome šta se desilo u Srebrenici”, poručio je Pilav.

Prema njegovim riječima, to je garancija da nećemo zaboraviti, jer narod koji zaboravi vlastitu historiju rizikuje da mu se ona ponovi u budućnosti.

“Zbog ovih bijelih nišana u ovoj dolini mi svoju prošlost ne smijemo zaboraviti”, poručio je Pilav.

Predsjednik podobora Marša mira 2015. Hamdija Fejzić zahvalio se učesnicima Mira.

“Mi smo jedan dio svoje zadaće obavili i imamo još jedan da sutra, ako Bog da, klanjamo dženazu za 136 naših najmilijih koji su zvjerski ubijeni, koji nisu uspjeli da se domognu slobodne teritorije”, poručio je Fejzić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.