ambasador kine

Ping: Nadam se da će Blok 7 uskoro dobiti sve administrativne saglasnosti

Ji_Ping_Krug99_2

Izrazio je nadu da će Blok 7 uskoro dobiti sve saglasnosti kako bi se završile sve administrativne procedure i krenulo u realizaciju

Odnosi između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine jačaju iz godine u godinu, ali bilo koji vid saradnje između dvije zemlje neće se odvijati uz bilo kakvo političko uvjetovanje ili miješanje u unutrašnje stvari BiH.

Istaknuto je to na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” u Sarajevu o temi “Neka iskustva iz razvoja i prosperiteta Kine” na kojoj je uvodničar bio ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping.

Fokus ambasadorovog izlaganja bio je na tri teme i to o iskustvima i uspjesima kineske ekonomske izgradnje u proteklim godinama, zatim odnosi između Kine i svijeta, te o saradnji i bilateralnim odnosima Kine i BiH.

Podvukao je da se saradnja između dvije zemlje odvija bez bilo kakvog nametanja, a budući da je BiH nezavisna i samostalna država na njoj je da se opredijeli s kojom zemljom želi sarađivati.

– Što se tiče konkretnog primjera saradnje na projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, bh. vlasti su postigli konsenzus o nastavku te saradnje s kineskim preduzećima – istaknuo je Ping.

Izrazio je nadu da će Blok 7 uskoro dobiti sve saglasnosti kako bi se završile sve administrativne procedure i krenulo u realizaciju.

Ambasador je potvrdio da međusobna kulturna saradnja brzo napreduje, a tu su i brojni dobri primjeri u okviru inicijative “Pojas i put”, kao i “16+1” u okviru kojih će se ove godine u BiH održati festival zimskih sportova za studente, ali i konferencija ministara prometa i komunikacija.

Predsjednik Asocijacije “Krug 99” Adil Kulenović naglasio je da je današnja tema sesije važna za BiH i region, ali najviše zbog potrebe napretka ekonomija dvije zemlje i društava.

Podsjetio je da je Narodna Republika Kina aktivno prisutna u BiH s brojnim inicijativama i projektima koje realiziraju, a to doprinosi ukupnom ekonomskom razvoju države.