BiH

Mustafa Ružnić, premijer USK

Pismo iz Krajine za Schmidta: Za nas ne postoji tema suživot, za nas je to život

25/07/2022

"Unsko-sanski kanton jedini je kanton u BiH u kojem se oduvijek i bez iznimke provode dosljedno sva prava svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost, a o zastupljenosti svih smo u kontinuitetu oslonjeni na Ustavom zagarantirana prava"

Premijer Vlade Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom najave nametanja izmjena Izbornog zakona.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

“Poštovani gospodine Schmidt,

obraćam vam se kao premijer Vlade Unsko-sanskog kantona, ali i kao građanin države Bosne i Hercegovine.
U svjetlu Vaših najava o nametanju izmjena Izbornog zakona imam potrebu i dužnost podsjetiti Vas na nekoliko važnih činjenica.

Unsko-sanski kanton jedini je kanton u BiH u kojem se oduvijek i bez iznimke provode dosljedno sva prava svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost, a o zastupljenosti svih smo u kontinuitetu oslonjeni na Ustavom zagarantirana prava.

Vrlo je važno da znate da su u posljednjoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu u ovom dijelu države svi građani zajedno se borili za njenu odbranu u jedinicama Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane i da su ove vojne formacije u oba slučaja popunjavali građani svih nacionalnosti, a da nikada nisu došle u međusobni sukob.

Takođe, morate znati da u Unsko- sanskom kantonu ni danas u javnom životu ne postoji tema zvana suživot jer je to za nas oduvijek bio život. Zajednički, isti, podjednak, ni po čemu opterećen nacionalnim ili vjerskim podjelama.

Jasno i glasno vam poručujemo da ovaj dio države Bosne i Hercegovine zaslužuje i treba da ima svoje predstavnike u Domu naroda ispred svih građana i da nemate pravo uskratiti nam takvu vrstu slobode.

Kao zajednica i kao narod koji je vijekovima nakdržavotvorniji dio BiH, pridružićemo se svim političkim, državnim i vjerskim institucijama koje osuđuju Vaše nametanje izmjena izbornog zakona jer kao građani Unsko- sanskog kantona ne možemo i nećemo nijemo promatrati stvaranje trajnih etničkih podjela i uništavanje države za kakvu smo se borili, a to je Bosna i Hercegovina- zemlja svih njenih građana!”, naveo je u pismu Ružnić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.