Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udruženja žrtava

Pismo mađarskim vlastima: Svako ko negira genocid nije dobrodošao u Srebrenicu

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Peter Szijjarto i Milorad Dodik

Udruženja žrtava, odnosno Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Žena Podrinja, Srebreničke majke i Žene Srebrenice uputila su pismo mađarskom šefu diplomatije Peteru Szijjartu koji je potvrdio da će Mađarska u UN-u glasati protiv Rezolucije o Srebrenici.

– Vašom odlukom da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a, duboko ste uvrijedili žrtve genocida i svrstali Mađarsku u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina.

Presude UN sudova

Važno je istaći da priča o odgovornosti srpskog naroda dolazi isključivo od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS u Bosni i Hercegovini. Nikada niko, osim njih i njihovih sljedbenika, nije optužio i nazvao srpski narod genocidnim – saopćeno je iz udruženja žrtava.

Nisu to, kako su dodali, učinile ni presude UN sudova.

– Sudovi koje je osnovao UN, poput MKSJ-a i MSP-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde), utvrdili su odgovornost pojedinaca za počinjene ratne zločine na prostorima Bosne i Hercegovine. Vašim postupkom riskirate stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću. Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici. Također, želimo vas upoznati da svako ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su sudovi označili kao genocid – zaključili su u saopćenju.