Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"loše vrijeme"

Pitali su Čovića zašto se Dodik nije pojavio na “Večernjakovom pečatu”

New Project (1)

Naš zajednički stav je žurno i bezuvjetno uspostaviti Vijeće ministara BiH

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odbio je učestvovati na manifestaciji “Večernjakova pečata” izbora ličnosti godine koja se u srijedu navečer održava u Mostaru u organizaciji Večernjeg lista BiH jer će se na toj manifestaciji obilježiti 27. godišnjica prijema naše zemlje u Ujedinjene narode.

“Došao sam na poziv kao član Predsjedništva BiH. Na (Večernjakovu) pečatu neću biti jer se navodno obilježava i svečanost povodom primanja BiH u UN. Ja to ne podržavam”, rekao je Dodik u izjavu za medije.

Pri tome je pojasnio kako će u Mostaru tek razgovarati s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem oko uspostave vlasti u toj državi.

Lider HDZ-a, Dragan Čović, je kratko prokomentarisao da je Dodik otišao zbog lošeg vremena, te da zato ne prisustvuje Večernjakovom pečatu.

“Naš zajednički stav je žurno i bezuvjetno uspostaviti Vijeće ministara BiH, u skladu s izjavom i rasporedu resora koje smo davno dogovorili”, kazao je novinarima Čović.

Po njegovom mišljenju, ako se to ne dogodi uskoro, doći će do problema funkcioniranja svih nivoa vlasti u BiH.

“Ako to ide, ide, ako ne onda imamo problem na svim nivoima u BiH”, poručio je Čović.

Dodik je potvrdio kako između te dvije stranke nema nikakvih uslovljavanja i otvorenih pitanja što se tiče formiranja vlasti.

– Mi smo spremni da to uradimo ‘jučer’, ali je to nemoguće samo s naše dvije strane jer je potrebna i bošnjačka strana koja oklijeva i misli da na taj način pravi sebi dobru poziciju. Ovo je šteta za BiH i njen evropski put – istaknuo je Dodik.

Kako je rekao, kraj maja je termin kada će Evropska komisija dati svoje mišljenje o statusu BiH, prije svega o kandidacijskom statusu ako se formira vlast ne samo na bh. nivou nego i na federalnom nivou.

– Vidimo da od toga nema ništa jer kraj mjeseca samo što nije – istaknuo je predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Što se tiče predstavnika srpskoga naroda, dodao je, “smatramo da neko uništava ili osporava našu ustavnu poziciju”.

– Naš narod je izišao na izbore, glasao i ustavna pozicija je takva da Srbi participiraju u zajedničkim institucijama. Mi ni od koga ništa ne tražimo, samo prava dobivena demokratskim izborima – podvukao je Dodik.