Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Pitamo sve ministrice i ministre u kojim zdravstvenim ustanovama se liječe?”

UKCS

Zadnjih dana i mjeseci javnost u Bosni i Hercegovini je uznemirena raznim informacijama i iskustvima iz prve ruke o načinima tretiranja građanki i građana BiH koji u državnim zdravstvenim institucijama zatraže ljekarsku pomoć.

O nedostatku osnovnih medicinskih sredstava ne želimo ni pisati. Svima je dobro poznato da pri odlasku u bolnicu morate ponijeti sve – od posteljine do tableta za bolove, a često i gaze i toplomjere, stoji u reagovanju “Ženske mreže BiH”, u kojem dalje navode:

“Jučerašnja dešavanja na Odjelu onkologije u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su zaista dokaz da smo dotakli dno u moralnom smislu, a o kodeksu i ljekarskoj etici nećemo ni govoriti.

Kako je moguće da izvršni organi ne reaguju nikakvim postupkom na samu informaciju da će doći do otpuštanja pacijenata zbog pokvarenih aparata? Zašto niste niti jedanput postavili pitanje odgovornosti i sankcionisanja menadžmenta zdrastvenih ustanova? Kako je moguće da još sinoć niste sazvali sjednicu Vijeća Ministara, Vlade Federacije, Vlade Kantona Sarajevo da raspravite o situaciji koja je (davno) eskalirala kada vam je opće poznato da taj isti zdravstveni sistem finansiraju građanke i građani BiH?

Kako je moguće da okrećete leđa i ne preuzimate odgovornost za situaciju u javnom zdravstvu u Bosni i Hercegovini. Da li su privatni lobiji toliko jaki kao i interesi političke elite da se adekvatne zdravstvene usluge mogu pružiti samo onima koji imaju da ih plate? Ponovo vas pitamo gospodo – Gdje se vi liječite?

Ženska mreža BiH i njene članice/ovi godinama traže od nadležnih organa da nešto učine povodom katastrofalnog stanja po pitanju prava na zdravlje i pristupa zdravstvenim uslugama u Bosni i Hercegovini. Naši Alternativni izvještaji o provođenju UN CEDAW koncencije, kao i dragi izvještaji o stanju na terenu upućuju na to da se raspad zdravstvenog sistema davno dogodio, a da vi niste ništa učinili! Nacionalni interesi ne mogu biti iznad životnih interesa građanki i građana Bosne i Hercegovine. Interesi međunarodnih monetarnih institucija NE MOGU biti iznad životnih interesa nas koje/i plaćamo poreze i doprinose PIO/MIO i glasamo, te samim time vas biramo u ovoj državi.

SRAMITE SE!

Ponovo vas pitamo u kojim zdravstvenim ustanovama se vi liječite?

Ženska mreža Bosne i i Hercegovine izražava svoju punu solidarnost s pacijenticama/ima sarajevske Onkologije i traži HITNO rješavanje nastale situacije.

Od izvršne vlasti na svim nivoima ove podijeljene zemlje tražimo preuzimanje ODGOVORNOSTI u postupanju i hitno djelovanje kako bi se pitanje diskriminacije prava na zdravlje i pristupu zdravstvenim uslugama u hitnom roku riješilo”, stoji u reagovanju Ženske mreže BiH.