Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

INO BiH

Pitanje nestalih mora postati važno državno strateško pitanje

ino_bl

Petar Šikman iz privremenog Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH u svom obraćanju medijima naveo je kako je potraga za nestalima najteži poslijeratni zadatak, te da se porodicama nestalih mora omogućiti pravo da znaju

Potraga za nestalima mora biti predmet dobro osmišljenog procesa kako bi od humanog pitanja on postao važno državno strateško pitanje – rečeno je tokom okruglog sto o temi “Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba“, koji je održan u Banja Luci u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH i uz podršku UNDP-a.

Tim povodom upriličena je i konferencija za medije na kojoj je prezentiran rad Instituta za nestale osobe BiH, problemi s kojim se istražitelji susreću u svom radu, ali je i upućen apel da oni koji znaju gdje se nalaze grobnice 7.211 nestalih o tome konačno progovore.

Član Savjetodavnog odbora Amir Kulaglić, koji je i moderirao okrugli sto, istaknuo je da teškoće u potrazi za nestalima predstavlja nedostatak pouzdanih informacija, kao i nedostatak pouzdanih i istinoljubivih svjedoka.

– Pozivam komšije, dojučerašnje prijatelje i kumove koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci naših najmilijih da otkriju te lokacije – kazao je Kulaglić.

On je istovremeno apelovao i na porodice koje su identificirale svoje najmilije da se odluče na ukop već pronađenih posmrtnih ostataka.

– Istražitelji će sigurno nastaviti tragati za ostalim dijelovima skeleta i kada ih nađu oni će doći do porodica – kazao je on i pozvao sve relevantne institucije na zajednički rad, a kako bi porodicama nestalih vratili nadu.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić je naglasio da Institut još uvijek traga za 7.211 osoba, kao i da su ove godine identifikovane 173 osobe, da je izvršeno 57 ekshumacija, te da su u 213 slučajeva kompletirani posmrtni ostaci.

– Vrijeme nije na našoj strani, relevantnih informacija je manje od 10 posto, ostali su najteži slučajevi, na nepristupačnim terenima. Moramo koristiti sva sredstva kako bi došli do lokacija grobnica – kazao je Perišić.

Petar Šikman iz privremenog Upravnog odbora Instituta za nestale osobe BiH u svom obraćanju medijima naveo je kako je potraga za nestalima najteži poslijeratni zadatak, te da se porodicama nestalih mora omogućiti pravo da znaju kao i da im to trebaju omogućiti zajedničkim radom svi nivoi vlasti u BiH koji su u obavezi da daju informacije o nestalim osobama – saopćeno je iz INO BiH.