KAKO JE TROŠIO GRADSKI BUDŽET

Pjevači, pekare, patuljci i bolidi po ukusu Abdulaha Skake

Abdulah-Skaka1

Prije dva mjeseca Finansijska policija je završila kontrolu trošenja novca kojeg su Grad Sarajevo i gradonačelnik Abdulah Skaka imali na raspolaganju tokom 2017., 2018. i prvih devet mjeseci 2019. godine. Poseban tretman u svim poslovima imale su firme bliske SDA

Brojne su nezakonitosti utvrdili inspektori federalne Finansijske policije tokom kontrole poslovanja Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake. Žurnal je već pisao da Skakina matična SDA pokušava uticati da se izvještaj „korigira“, makar toliko da nema elemenata za istragu tužilaštva, iako je u izvještaju jasno naglašena gradonačelnikova odgovornost, piše Žurnal.

„Indikativno je da su sve utvrđene i dokumentirane nezakonitosti bile prethodno poznate Abdulahu Skaki, gradonačelniku Grada Sarajeva, ali ih isti iz nekih razloga nije prezentirao vijećnicima Gradskog vijeća niti im je objasnio i obrazložio uzroke njihovog nastanka, posljedice koje su nastale ili će nastati i načine njihovog saniranja i eliminacije u narednom periodu“, navedeno je u izvještaju.

Žurnal će izdvojiti nekoliko karakterističnih nezakonitosti koje su evidentirane u izvještaju Finansijske policije.

Ceremonija otvaranja EYOF-a

Posao organizacije svečanog otvaranja Europskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019, vrijedan gotovo 935 hiljada maraka, je rješenjem gradonačelnika Abdulaha Skake dobila firma Monogram d.o.o. Sarajevo u kozorciju sa BMS Vogošća. Direktorica firme Monogram Alma Švrakić, ujedno i direktorica programa NTV te supruga vlasnika ove televizije, svojevremeno nije željela za Žurnal govoriti o načinu dobijanja ovog posla. Jedina referenca Monograma bio je angažman na promociji Stranke demokratske akcije. Inspektori nisu mogli utvrditi sve detalje poslovanja Grada Sarajeva i ove firme.

„S obzirom na činjenicu da do okončanja inspekcijskog nadzora/kontrole nije prezentiran Sporazum o zajedničkom finansiranju Ceremonije otvaranja sportske manifestacije – Zimske Olimpijske igre za mlade EYOF 2019, inspektori su bili spriječeni da jasno i precizno utvrde i dokumentuju na koji način su potpisnici sporazuma utvdili obaveze realizacije navedenog otvaranja“, zaključuju inspektori.

Preko pekare do Zdravka Čolića

Inspektori Finansijske policije su iskazali sumnje i na način izbora ponuđača za koncert Zdravka Čolića za doček nove 2018. godine u Sarajevu. Iz Grada Sarajeva su uvjeravali da je „MBA Centar“ Sarajevo jedini u BiH koji ima ekskluzivno pravo da zastupa pjevačku zvijezdu u angažmanu vrijednom 250.000 maraka. Međutim, inspektori smatraju da djelatnost i reference MBA Centra nisu u skladu sa renomeom Čolića. Prevedeno na obični jezik – MBA Centar je tek nešto veća – pekara.

„Iz sadržaja prezentirane dokumentacije inspektori su nedvosmisleno utvrdili da je Ugovorni organ izvršio dodjelu ugovora za organizaciju dočeka Nove 2018. godine društvu za proizvodnju prehrambenih proizvoda i unutrašnju i spoljnu trgovinu “MBA-Centar” Sarajevo, odnosno utvrdili su da privredno društvo “MBA-Centar” Sarajevo nije referentno i kvalifikovano za dodjelu Ugovora“, doslovno pišu inspektori.

Snježana, sedam patuljaka i 1000 karata

Abdulah Skaka je kao gradonačelnik Grada Sarajeva krajem 2018. odobrio donaciju od 20.000 maraka firmi Republika d.o.o. za predstavu na ledu „Snježana i sedam patuljaka”, izvršivši preraspodjelu budžeta, odnosno prebacujući taj novac sa iznosa namijenjenog adaptaciji i opremanju poslovnih prostora Grada Sarajeva. Ispostaviće se da tih 20.000 maraka ne može biti grant jer je organizator dostavio Gradu Sarajevu 1000 ulaznica čija je pojedinačna vrijednost 20 maraka, što je suprotno zakonu.

„Do okončanja kontrole, na zahtjev inspektora Finansijske policije, nije prezentirana dokumentacija o postupanju Grada Sarajeva sa preuzetim ulaznicama od strane navodnog korisnika granta Republike d.o.o. Sarajevo i njihovim krajnjim korisnicima“, piše u izvještaju Finansijske policije.

Firma Republika više nije u registru privrednih subjekata, a njen tadašnji vlasnik Rutkay Karakoc sada ima firmu pod drugim imenom.

Slikanje sa Formulom vrijedno 53.000

Grad Sarajevo ima podršku u kandidaturi za domaćina utrke Formule E 2020. godine, uvjeravao je gradonačelnik Abdulah Skaka novembra 2018. i ponosno se slikao pored Formule E. Trke nije bilo, niti će biti, ali je ostao račun vrijedan nešto više od 53.000 maraka.

Dio sredstava „skinut“ je sa stavke svjetlosna dekoracija grada te adaptacije poslovnih prostora, koja očito služi kao rezerva za Skakine finansijske intervencije po potrebi, u ovom slučaju dovođenja vozača i vozila na jednodnevno fotografisanje.

„Za zaključeni ugovor sa ino-dobavljačem SECA Sports Europe Limited/London morao je pribaviti saglasnost Gradskog vijeća na zaključeni Ugovor u skladu važećim Poslovnikom, a što gradonačelnik nije učinio“, još je jedna uočena nezakonitost.

Nezakonitosti su inspektori uočili i kod finansiranja projekta UG Bedem – Edukacije mladih o značaju Dana državnosti BiH. Iako se navedeni projekat realizirao 25. novembra 2017., ugovor je potpisan 14. decembra, a sredstva doznačena dva mjeseca po okončanju projekta. Kako je cijeli projekat bio navodno vrijedan 35.000 maraka, inspektori su zaključili da je u pitanju tek refundacija troškova od 18.000 maraka te da prateća dokumentacija ne opravdava vrijednost projekta.

U izvještaju su navedene kao nezakonite i isplate koje je gradonačelnik Skaka odobravao za projekte u drugim gradovima, što je u suprotnosti sa nadležnostima Grada Sarajeva. Inspektori su ukazali i na kupovinu novogodišnjih poklona, navodno za poslovne partnere. Nisu mogli ustanoviti kome je kupljeno 25 mobitela, odnosno ko su ti „poslovni partneri“ Grada Sarajeva.

Neumoljivi su bili inspektori i kod kontrole upotrebe platnih kartica Grada, sa kojih je gradonačelnik Skaka potrošio nekoliko hiljada maraka za plaćanje usluga u restoranima i hotelima.