Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plaćanje naknada samo za određene vrste otpada

otpad_markica33

Prema usvojenim izmjenama i dopunama zakonske regulative, Zakona o upravljanju otpadom Federacije Bosne i Hercegovine, za onoga ko proizvodi ili uveze posebne vrste otpada, obavezno je plaćanje naknada za njegovo uklanjanje na propisan način.

Tu su svrstani ambalaža i ambalažni otpad, elektronski i elektronički otpad, gume, građevinski i drugi sličan otpad.

– Sada se plaćaju samo obaveze na ambalažu i ambalažni otpad, elektronski i elektronički, nažalost još nismo donijeli tu uredbu kojom se trebaju regulisati naplate svih drugih vrsta otpada – rekla je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Što se tiče tog otpada, navodi da postoje operateri sistema, proizvođači osnivaju određenu kompaniju koja naplaćuje naknade, kontaktira sakupljače i informira Ministarstvo o skladištenju otpada.

U Tuzlanskom kantonu najveći problem je nepostojanje regionalne eko deponije.

– Na području TK-a nemamo zadovoljavajući način upravljanja otpadom jer još nije izgrađena regionalna deponija kako je predviđeno prema zakonu i planu upravljanja otpadom – istakao je pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirode TK Goran Mišić.

Prema najavama iz kantonalnog ministarstva u Živinicama će iduće godine početi gradnja regionalne eko deponije za tri općine Živinice, Banovići i Kladanj. Firma za upravljanje novom deponijom je osnovana. Potrebno je još privući sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj. Do stvaranja bitnih preduslova za pravilno odlaganje otpada svoje odrađuje kaznena politika.

– Novim zakonskim rješenjem pojačali smo kaznenu politiku, kazne su rigorozne za onog ko ne uplaćuje naknadu – navela je Đapo.

Prema riječima ministrice, trend u Evropi, ali i šire su inicijative za obustavu proizvodnje plastike pa su čak i neki renomirani restoranski lanci prestali koristiti plastične slamke.