Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plakalo: Posjeta Junckera važna prekretnica na putu BiH ka EU

plakalo

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo ocijenio je danas da predstojeća posjeta predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera Sarajevu predstavlja jednu od najvažnijih posjeta stranih zvaničnika u posljednjih nekoliko godina, što je čini važnom prekretnicom na putu Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji.

Također je poručio da je potrebno prestati sa svim “sadašnjim i budućim zapaljivim retorikama”.

– Predstojeća posjeta predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera, kao i visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, te evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna najavljuje snažniju podršku Evropske unije Bosni i Hercegovini u narednom periodu, ali i obavezu da se svi jače okrenu ka europskom putu, reformama, te da se izbjegnu konflikti bilo kakve vrste kao i retorike koje mogu dovesti do podizanja tenzija unutar Bosne i Hercegovine, što ne predstavlja samo opasnost po regionalnu već i po stabilnost same unije – kazao je Plakalo za Fenu.

Izborna je godina, naveo je on, stoga ne čudi rast zapaljivih i opasnih retorika i poteza sa svih strana. Međutim, isto tako bosanskohercegovačke institucije pokazale su da je moguć puni kapacitet rada i ispunjavanja obaveza prema Europskoj uniji i u samoj izbornoj godini, što svakako pokazuje i finalizirani upitnik na pitanja Evropske komisije koji će predsjedniku Junckeru biti uručen prilikom njegove posjete Sarajevu.

– Važno je istaći da kada postoji politička volja i saglasnost svih političkih predstavnika, procesi donošenja i implementiranja svih odluka su brži i jednostavniji. Naravno, mnogo je toga što Bosna i Hercegovina još mora ispuniti u procesu reformi koje se zahtijevaju iz Brisela i stoga svi društveno-politički segmenti trebaju dati svoj doprinos tome, jer je to jedan veoma težak i kompleksan proces – izjavio je za Fenu generalni sekretar Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo.

Predsjednik Evropske komisije Juncker i evropski komesar za proširenje Hahn danas počinju balkansku turneju. Prva tačka posjete Junckera je Makedonija, gdje se sastaje s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom i predsjednikom Đorđom Ivanovom. Juncker i Hahn će danas posjetiti i Tiranu.

Visoki zvaničnici EU, u ponedeljak i utorak će boraviti u Beogradu, a u srijedu im se u posjeti BIH i Kosovu pridružuje i šefica evropske diplomatije Mogherini.