BiH

promašene kalkulacije

Ramić predložio “plan” kako HDZ i SNSD izbaciti iz vlasti, dobio je odgovor: “Nema matematike”

27/11/2022
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

On, naime, tvrdi da Pokret za državu treba podržati listu PDP-a u Narodnoj skupštini RS prilikom glasanja za delegate u Domu naroda BiH, a da nakon toga treba formirati vlast bez SNSD u Vijeću ministara BiH

Edin Ramić, potpredsjednik SDA, koji je bio i jedan od predstavnika Pokreta za državu u Republici Srpskoj, izmio je svoje viđenje kako bi trebalo formirati vlast na nivou BiH.

On, naime, tvrdi da Pokret za državu treba podržati listu PDP-a u Narodnoj skupštini RS prilikom glasanja za delegate u Domu naroda BiH, a da nakon toga treba formirati vlast bez SNSD u Vijeću ministara BiH.

“S obzirom, da svi iznose neka svoja mišljenja o tome kako bi se trebao ponašati klub zastupnika Pokreta za državu u odnosu prema opoziciji u RS, red je da to i sam učinim. Prije svega, ne mislim da će Pokret za državu biti dio vladajuće koalicije u entitetu RS, čak i ako bude imao ministra u Vladi RS. Isto tako nije ni dio opozicije. Nas ni jedni a ni drugi ne smatraju svojima”, navodi Ramić.

Mi smo za njih strano tijelo, istakao je, bez obzira kako se ponašali i kakve poruke šaljemo.

“Na nama nekad treniraju strogoću, a nekad su za saradnju, i u jednom i drugom slučaju šalju poruke centralama naših stranaka. Najbolja prilika za saradnju bila je 2014. nakon općih izbora, ali su neke od stranaka uslovljavale koaliciju u FBiH odbijanjem vlasti sa SNSD u RS i na nivou BiH. Danas imaju zastupnika u NSRS i naravno, za saradnju su i ulazak u vlast. Samo što mi danas nismo potrebni za saradnju, nego da se SNSD naruga međunarodnoj zajednici, prije svega. Jer, OHR ne smije donijeti odluku kojom rješava pitanje legitimnog predstavljanja u RS za Bošnjake i Hrvate, a i ti sami legitimni predstavnici su zadovoljni mrvicama vlasti, pa je pitanje čemu zahtjevi ako ne insistiramo na njihovom rješavanju” napisao je Ramić na Facebooku.

Naveo je dvije opcije koje bi u u narednom periodu mogle desiti.

“Javni medijski prostor forsira dvije opcije i nažalost u svakoj od njih poslanici Pokreta za državu će biti za nekoga izdajnici ili nedorasli aktualnom trenutku.

1. Podrška vlastitoj listi i insistiranje da istu podrži opozicija (Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progreda i lista Nebojše Vukanovića) tumači se kao prećutna podrška Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), omogućava ulazak u Vladu RS, kolegij Narodne skupštine RS-a (NSRS) i još neke za javnost nepoznate pozicije.

2. Podrška listi opozicije – PDP, tumačit će se od strane SNSD kao izdajnički čin i oni koji su već dogovorili neke pozicije za sebe ili svoju stranku ostat će bez istih”, navodi on u objavi.

On je naveo i kako se Pokret za državu u ovom momentu može spasiti.

“Prema tome, kombinacija koja spašava ono sto je ostalo od obraza Pokreta za državu, je:

1. naši zastupnici glasaju za listu PDP-a,
2. formiramo Vijeće ministara sa opozicijom iz RS bez SNSD, a iz FBiH je to grupacija stranaka okupljenih u Pokret za državu,
3. Pokret za državu (vjerovatno neko iz SDP-a Banja Luka) dobija Ministarstvo vanjskih poslova, zbog dijaspore, a i DKP mreža ostaje koliko toliko pod nadzorom probosanskih snaga, ili Ministarstvo civilnih poslova. Ova dva ministarstva prilično mogu koristit našim ljudima izvan BiH.
4. U FBiH se osigurava mjesto ministra za onoga koga predloži SNSD kao zamjena za mjesto ministra u Vladi RS,
5. Kolegij Zastupničkog i Doma naroda BiH bez SNSD i HDZ, imamo i ruke i nacionalnu kvotu”, zaključio je Ramić.

Na ovo navedeno je reagovao i državni zastupnik Damir Arnaut (Naša stranka) koji je na Twitteru kratko poručio:

“Hajde što nema hemije, ali nema ni matematike.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.