Plan upisa studenata na UNTZ bit će prilagođen potrebama tržišta

vlada tk4444

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog Odluke o broju studenata za upis u prvu godinu prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija, drugog i trećeg ciklusa studija na fakultete/Akademiju Univerziteta u Tuzli, te utvrđivanju visine školarine i participacije u troškovima studija u akademskoj 2016./2017. godini.

Po riječima resornog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a Zlatana Muratovića Vlada TK-a danas nije usvojila Plan upisa koji je poslao Senat Univerziteta u Tuzli, obrazloživši da je taj plan potrebno revidirati i prilagoditi ga tržištu rada, u odnosu na kadrove koji su na evidenciji Službe za zapošljavanje.

Po njegovim riječima u prvi ciklus studija planiran je upis 2.645 studenata, od toga redovnih koji se finansiraju iz budžeta TK-a 1.460, i 1.045 studenata koji se sami finansiraju, te 140 studenata vanrednog studija.

Muratović navodi da ukoliko se na određeni fakultet, studijski program ili usmjerenje ne upiše najmanje 50 posto od predviđenog broja studenata na tom fakultetu se neće organizirati studij u akademskoj 2016./2017.godini.

Redovni studenti prvog i integriranog prvog i drugog ciklusa studija plaćaju participaciju u troškovima studija u visini od 100 KM po semestru, a redovni studenti koji se sami finasiraju 900, 750 ili 650 KM zavisno od fakulteta, ističe Muratović.

Studenti koji pripadaju kategoriji osoba iz Zakona o dopunskim pravima branitelja, te Zakona o socijalnoj zaštiti i zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom plaćat će 50 posto iznosa utvrđene školarine, naglašava on.

Po njegovim riječima Vlada TK-a je razmatrala zahtjev za provođenje kontrole poslovanja UNTZ, koju će voditi budžetska inspekcija, a koji je uputio UNTZ.

Senat i Upravni odbor UNTZ su dali saglasnost v.d. rektoru za provođenje revizije poslovanja određenih segmenata, navodi on.

Pojasnio je da je kantonalna vlada donijela zaključak kojim je zadužila ministarstvo finansija TK-a, da izvrši budžetski nadzor nad izmirenjem obaveza kandidata u postupku sticanja naučnog stepena doktor nauka.

Dodao je da se zaključak odnosi na studente koji su studirali po starom sistemu i koji su već doktorirali, kao i na kandidate koji su u postupku sticanja naučnog stepena doktora nauka na UNTZ za period od 1.1.2013. do 31.3.2016. godine.