Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plan Vlade RS za spas Željeznica: Otpustimo radnike i dignimo kredit

BiH

zeljeznice_rs_blokada_pruge_1
Arhiva

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Željeznicama, po hitnom postupku.

Iz entitetske vlade je saopćeno da su Željeznice RS-a preduzele aktivnosti na sprovođenju postupka restrukturiranja, a „da bi se omogućilo da se postupak uspješno okonča, neophodno je da se riješi pitanje viška radnika“.

Veći broj radnika Željeznica RS-a ima godine staža predviđene propisima koji uređuju oblast penzijskog osiguranja, ali nemaju potrebne godine života.

U ovom slučaju radi se, uglavnom, o radnicima izvršne službe kojima se priznaje beneficirani radni staž, te, ukoliko ostanu nezbrinuti nakon restrukturiranja, mala je ili skoro nikakva mogućnost da nađu novo zaposlenje.

– Donošenjem prijedloga po hitnom postupku Željeznice bi, već nakon stupanja na snagu zakona, mogle da riješe pitanje penzionisanja oko 260 radnika – tvrdi se u saopćenju entitetske vlade.

Svjetska banka je aktivno uključena u ovaj postupak, a Ministarstvo saobraćaja i veza i Željeznice RS-a vode pregovore s bankom za dobijanje kredita kojim bi se postupak restrukturiranja uspješno sproveo.