Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plan za rušenje Dodika: SDS obezglavljuje Narodnu skupštinu RS

BiH

narodna skupstina rs (4)

SDS želi obezglaviti Narodnu skupštinu RS-a i ostaviti je na vođenje drugom potpredsjedniku Senadu Bratiću iz SDA, mišljenja je vladajući SNSD.

Ovu tvrdnju temelje na tome što je jučer ponovno SDS pokrenuo inicijativu za smjenu potpredsjednika NSRS Nenada Stevandića koji je na ovu poziciju sjeo kao član SDS-a, i nije je napustio po napuštanju te stranke, a sa druge strane ne žele predložiti svoju zamjenu za Stevandića. SNSD je namjeravao podržati smjenu Stevandića i izbor novog potpredsjednika iz SDS-a, no u situaciji kada SDS ne želi odmah predložiti zamjenu neće dopustiti bilo kakve smjene, piše Dnevni list.

Naime, problem za SNSD je taj što je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović odsutan zbog zdravstvenih problema te je neizvjesno kada će se vratiti, a u slučaju smjene Stevandića Skupština bi bila dana na upravljanje Bratiću “kome ne vjeruju”.

Problem je i taj što se do kraja godine zastupnici moraju izjasniti o proračunu RS-a za narednu godinu, zakonu o radu i brojnim drugim odlukama koje su neophodne za funkcioniranje entiteta. Zastupnici SNSD-a tvrde kako ponašanje opozicije opravdava tekst ruske novinske agencije Sputnik pod nazivom “Tajni plan za rušenje Dodika”.

Predsjednik Kluba SNSD-a u NSRS Radovan Višković, koji je prije mjesec dana obećao SDS-u da će im omogućiti da zamjene Stevandića kazao je kako će SNSD ovo obećanje ispuniti, ali onda kada SDS predloži zamjenu.

– Kolegij NSRS pozvao je SDS da predloži svog kandidata i zašto niste danas predložili Sonju Jovičević Karadžić. Hoćete da dovedete NSRS da ne može funkcionisati. Dajte vašeg kandidata i bit će izabran, rekao je Višković. Pozvao je opoziciju, prvenstveno SDS da se ne igraju sa imenom Sonje Jovičević Karadžić koju predlažu za potpredsjednicu pa onda neće da je predlože na sjednici.

-Zašto ne biramo potpredsjednika iz najveće opozicione partije je do vas a ne do nas i ako vi ne želite Sonju Karadžić to je do vas a ne do nas, poručio je Višković. Vladajuća većina svoju odluku da ne podrži smjenu pravdala je time što SDS nije predložio zamjenu, te su ih optužili u više navrata kako opstruiraju rad skupštine, a samim tim i život u cijelom RS-u.

Sa druge strane zastupnik Dragan Čavić (NDP) najavio je da neće prisustvovati sjednicama parlamenta, ukoliko se ne razriješi dužnosti Stevandić, te kako će predložiti Savezu za promjene da u cijelosti napuste NSRS, ukoliko se ova situacije ne razriješi. Predložit će i da zastupnicima skupštinske većine daju i svoje plaće jer im je kako je rekao malo para koje uzimaju kako iz skupštine tako i iz raznih državnih poduzeća gdje su na platnom spisku. Čavić je podsjetio kako je ranije donesena odluka da NSRS ima četiri potpredsjednika, a sada ih ima dva.

Opozicija je kazala kako Sonju Jovičević Karadžić nisu službeno predložili jer ne žele da krše poslovnik. Kazali su kako je do njih stigao zahtjev da predlože kandidata koji je potpisao Stevandić, te kako oni ne priznaju ni Stevandića ni dokumente koje on potpisuje. I jučerašnju sjednicu opozicija je iskoristila kako bi iznijela niz optužbi na račun vlasti, a isto je uradila i vladajuća garnitura. Tako je, ozmeđu ostalog, Stevandić optužio Vukotu Govedaricu da je Dezerter, na što je Govedarica uzvratio kako nije on dezerter već Mile Ronhil (Milorad Dodik) kome se Stevandić klanja.

Ono što je bilo degutantno za veliki broj zastupnika jeste konstatacija dijela SNSD-a kako ne vjeruju drugom potpredsjedniku Senadu Bratiću, te stoga ne mogu dozvoliti da NS RS ostane samo na njegovom vođenju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da mu nije problem da bude razriješen sa tog položaja i da podnese ostavku da bi skupština funkcionirala, ali da neće trpjeti ucjene SDS-a.

“Napustio sam SDS zato što ne vodi politiku za koju je dobio toliki broj glasova. SDS se za nekoliko funkcija na nivou BiH promijenio i dogovara se sa federalnim partnerima koji ne nude dobra rješenja za Srpsku”, rekao je Stevandić u raspravi o Prijedlog odluke o njegovom razrješenju.

On tvrdi da SDS nije bio spreman da u Sarajevu “izađe u hodnike” kada se glasalo protiv interesa RS-a.