Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Planinar iz Srbije poginuo na Alpama

lavina

Alpinista iz Srbije /30/ poginuo je u nesreći u Julijskim Alpima, a povrijeđeni su mladić i djevojka, javila je italijanska agencija Ansa.

U nesreći, koja je zadesila srpske planinare, mladić je zadobio teške povrede i nakon reanimacije helikopterom je prevezen u Udine, dok je djevojka lakše povrijeđena.

Navedeno je da se poginuli alpinista okliznuo, padao 300 metara i preminuo na mjestu, dok su drugom planinaru ljekari Hitne pomoći uspjeli da stabilizuju stanje iako mu je srce stalo četiri puta, nakon čega je helikopterom prebačen u Udine.

Oni su bili dio grupe od 12 članova Gorske službe iz Srbije koji su na izletu u Italiji.

Nesreća se desila juče popodne na planini Kanin, koja je u ovo doba godine prekrivena snijegom i ledom.

List “Gazetino” iz Udina navodi da se smatra da je grupa srpskih alpinista ušla iz Slovenije na teritoriju italijanske opštine Rezija, udaljenoj 35 kilometara sjeverno od Udina, i da su planinarili na visini od 2.300 metara.

Prema navodima italijanskog lista, njihovi prijatelji nisu odmah mogli da pozovu pomoć jer nisu imali signal na telefonu.

Kada su konačno uspjeli da se jave Gorskoj službi u Srbiji, odatle su putem međunarodnog centra za policijsku saradnju u austrijskom Torl Maglern aktivirane spasilačke ekipe u italijanskom regionu Friuli Venecija Đulija koje su obezbijedile helikopter.