Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plata, doprinosi, topli obrok redovni, a oni štrajkuju

aerodrom mostar (1)

Radnici Zračne luke Mostar ponovo su najavili štrajk upzorenja. Ovog puta dvosatni, zakazan za petak 22. juni, nakon što su štrajkovali i u maju, tražeći ispunjenje niza zahtjeva, koji su i danas jednaki. Sindikalisti tvrde da se ne poštuje dogovor između menadžmenta i predstavnika Sindikata, da se krše prava iz radnog odnosa, što se odnosi na ugovore, radno vrijeme, platnu listu i visinu satnice. Tvrde i da je vodstvo odbilo započeti pregovore za Kolektivni ugovor, te letove koji su već bili najavljeni, piše Oslobođenje.

Direktor Marin Raspudić tvrdi da je vodstvo Aerodroma sugerisalo Sindikatu da se započne pregovarati o Kolektivnom ugovoru, kazavši da je i sam otvoren za svaki vid saradnje, da je radnicima na raspolaganju, ali onoliko koliko je u njegovoj moći. Na neke stvari, tvrdi Raspudić, ni sam ne može utjecati zbog specifičnosti situacije u Gradu i Kantonu, a koja se reflektovala i na Zračnu luku.

– Nažalost ne mogu donositi odluke koje treba donijeti Skupština ili Nadzorni odbor. Četiri godine nismo imali Skupštinu, a godinu i po nema ni Nadzornog odbora. Nemamo ni Gradsko vijeće i to su stvari na koje osobno ne mogu utjecati. Sve ono što je u mom domenu i u okviru Zakona, ja ću uraditi i ispuniti, rekao je Raspudić.

Tvrdi i da svo radnici imaju redovne plate.

– Plata je na vrijeme, doprinosi su stopostotni i redoviti, plaća se i prijevoz i topli obrok, tvrdi Raspudić.

Jutros je izveden prvi let iz Ammana za Mostar u sklopu charter linije koja će se izvoditi do oktobra. Riječ je o letovima svakog ponedjeljka.