Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Platforma za izgradnju mira: Obaveza svih je otvoriti put dijaloga

BiH

platforma-za-izgradnju-mira

U Sarajevu je danas predstavljena Platforma za izgradnju mira, čiji je cilj zastupanje i prihvatanje procesa izgradnje mira i pomirenja među konstitutivnim i drugim narodima u Bosni i Hercegovinini, javlja Anadolu Agency (AA).

Platforma za izgradnju mira svojevrsna je refleksija stanja na terenu. Ovaj dokument u formi deklaracije nastao je na temelju rada na terenu u više od 50 lokalnih zajednica, u saradnji sa ekspertima koji su svoje vrijeme i znanje stavili na raspolaganje projektu PRO-Budućnost.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac zvanično je otvorila skup i predstavila Platformu za izgradnju mira.

Istakla je da je cilj Platforme zastupanje i prihvatanje procesa izgradnje mira i pomirenja među konstitutivnim i drugim narodima u BiH, kao i etničkim i religijskim zajednicama.

“Riječ je o moralno i etički neophodnom dokumentu koji odgovornost za provedbu Platforme usmjerava ka nosiocima političkih funkcija u zemlji. Ono u čemu se ogleda poseban značaj Platforme za mir jeste što je ona direktan produkt razmišljanja i poruka koje su građani uputili svim političarima i liderima u našoj zemlji i koje su za sve ozbiljne političke aktere dragocjene i obavezujuće”, naglasila je Borovac.

Prema njenim riječima, obaveza svih političkih aktera je da otvore put dijaloga i uvijek budu svjesni težine izrečene javne riječi i njenih posljedica.

“Uvijek imajmo na umu da narod itekako prati javne istupe i da u velikom broju slijedi poruke koje čuje. Tu činjenicu treba imati pri kreiranju javnih nastupa u koje treba utkati poruke mira, razumijevanja i dijaloga. Njihov prodor u javni diskurs omogućit će nam da zajedno sa građanima damo doprinos općoj stabilizaciji i izgradnji mira”, pojasnila je ministrica Borovac.

Izrazila je uvjerenje da dobri ljudi, a to je apsolutna većina građana u BiH, dijele ovaj stav što ga čini obavezom za sve njihove predstavnike u vladinom i nevladinom sektoru.

“Zato ću lično i sa pozicije ministrice za ljudska prava i izbjeglice učiniti sve što je u mojoj moći da podržim PRO-Budućnost i da kroz puni koncenzus usvojimo Platformu za mir. Zalagat ću se i da ta platforma ‘pređe’ granice naše zemlje jer o miru i stabilnosti regiona se ne može govoriti bez stabilnosti i mira u BiH i obrnuto”, poručila je Borovac.

Tokom današnjeg skupa pročitana su i pisma podrške članova Predsjedništva BiH.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH, u obraćanju je istakla zadovoljstvo što je bila dio tima u ovom projektu.

“Zadaća svih nas je zajedničko djelovanje na izgradnji i očuvanju trajnog i stabilnog mira. Iako je prošlo 20 godina od rata u BiH mi još radimo na izgradnji mira. Život i mir u BiH moguće je postići jedino na način da se uvažavamo”, poručila je Krišto.

Zato je, kako je kazala, odgovornost na političkim predstavnicima, da BiH izgrade kao stabilnu, sigurnu i prosperitetnu evropsku državu u kojoj će biti mir jedna od krajnjih vrijednosti.

“Mir je pretpostavka i preduslov za život i sve druge procese u BiH”, dodala je Krišto.

Lazar Prodanović, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH, poručio je da nemamo drugo opredjeljenje nego mir u BiH.

Senad Šepić, zastupnik u Predstavničkom domu PS BiH, kazao je u obraćanju da je u BiH vrlo bitno da postižemo jedinstvo riječi i djela.