Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plavšić: Ne vjerujem da se Radovan kaje za ono što je učinio

BiH

Karadzic Plavsic

– Jesam se pokajala za sve u BiH, ali nisam sigurna da bi se pokajao i Radovan Karadžić. On je moje priznanje krivice 2003. godine komentarisao kao početak kraja Haškog tribunala. Danas on je u istom tom Hagu gdje čeka presudu. To je još jedna stvar koja govori u prilog njegovom nerealnom optimizmu – kazala je za Blic Biljana Plavšić.

Na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću, nekadašnja njegova saradnica Biljana Plavšić kaže da nije optimista kao i da je za razliku od nje Karadžić uvijek u optimizmu bio nerealan!

– On je jedan nerealni optimista koji je Republiku Srpsku ponekad skupo koštao. Međutim mislim da bi mu sada taj nerealni optimizam dobro došao – kazala je Biljana Plavšić.

Za nju je, kako kaže, sasvim normalno što se pokajala zbog svega što je učinjeno tokom rata u BiH, a upravo to kajanje bila je olakšavajuća okolnost koja je uticala na visinu njene kazne koju je odslužila 2009. godine.

Ona dodaje da ne vjeruje da će presuda Radovanu Karadžiću značiti i kraj Republike Srpske.

Haški tribunal izreći će danas prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću povodom optužbi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.