poruka na twitteru

Plenković: Genocid u Srebrenici je poraz čovječanstva

Plenkovic – fena

Procjenjuje se da je tokom deset dana jula ubijeno više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, još uvijek se traga za posmrtnim ostacima njih oko hiljadu

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je u ponedjeljak na Twitteru da je genocid u Srebrenici “poraz čovječanstva” i izrazio pijetet prema žrtvama, a sućut njihovim porodicama.

“Prošlo je 27 godina od genocida Srebrenica koji predstavlja poraz čovječanstva. S pijetetom se prisjećamo više od 8.000 bošnjačkih muškaraca, dječaka i civila ubijenih u Srebrenici. Duboko suosjećamo s njihovim porodicama i najmilijima”, napisao je Plenković na Twitteru.

Godišnjica je genocida u Srebrenici što su ga 1995. godine nad Bošnjacima s tog područja počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Procjenjuje se da je tokom deset dana jula ubijeno više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, još uvijek se traga za posmrtnim ostacima njih oko hiljadu.

Bivši politički i vojni vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni su na doživotni zatvor zbog odgovornosti za počinjenje genocida u Srebrenici.