Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer rh

Plenković kaže da je otpad koji će odlagati uz granicu sa BiH “nisko i srednje radioaktivan”

Andrej Plenković
FOTO: Matija Habljak/PIXSELL
Andrej Plenković

Na novinarsko pitanje, zašto se namjerava odlagalište tog otpada graditi blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom ako to nije toliko opasno, odgovorio je da je to autonomni izbor Hrvatske te je ponovio da je riječ o otpadu sa niskom i srednjom radioaktivnosti

Na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade RH raspravljalo se i o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u Čerkezovcu na Trgovskoj gori, pitanju koje opterećuje odnose dviju država.

“Što se tiče Trgovske gore i odlagališta radioaktivnog otpada, važno je da je riječ o lokaciji na Banovini koja je udaljena 2 km od granice, na nenaseljenom području. Tamo bi se skladištio niskoradioaktivni otpad. Čerkezovec nije predviđen za visokoradioaktivni otpad”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković,i te dodao da im nije poznato da je došlo do curenja radioaktivnog otpada u zemljama koje imaju slična odlagališta.

“Da odagnamo strahove, htio bih reći da, kad bi neko stajao 365 dana 24 sata ispred zida tog odlagališta, on ne bi primio nikakvo zračenje. To je manje nego zračenje koje primi bilo koji putnik aviona na jednom letu”, naglasio je Plenković.

Na novinarsko pitanje, zašto se namjerava odlagalište tog otpada graditi blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom ako to nije toliko opasno, odgovorio je da je to autonomni izbor Hrvatske te je ponovio da je riječ o otpadu sa niskom i srednjom radioaktivnosti.