BiH

Plenković: Od sutra stroži režim na granicama zbog opasnosti od terorizma

06/04/2017

Na početku sjednice Vlade Hrvatske premijer Andrej Plenković, između ostalog, najavio je od sutra stroži granični režim na svim vanjskim granicama zbog opasnosti od terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon jutros održanog sastanka ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića sa premijerom Andrejom Plenkovićom, premijer je na sjednici hrvatske Vlade izvijestio kako će se od sutra promijeniti režim prelaska državne granice.

Pojasnio je kako se radi o uredbi vezanoj uz zakon o schengenskim granicama po kojoj će biti pojačane granične kontrole prilikom prelaska granice.

“Sve je to povezano sa sprečavanjem terorizma, dakle pojačane granične kontrole i unutar Europske unije. Želim poručiti svima koji putuju da budu strpljivi i da imaju razumijevanja da će novi sustav kontrola od sutra biti u funkciji”, poručio je Plenković.

Upozorio je kako bi novi pravni propisi mogli stvoriti sporiji prelazak granice i čekanja, posebno u vrijeme predstojećih uskršnjih blagdana.

Istaknuo je kako će se novi režim odnositi prije svega na bolju kontrolu ljudi i sprečavanje prelaska osoba koje bi se unutar Europske unije odlučile na kaznena djela ili terorizam.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) na službenim je stranicama izvijestilo kako Republika Hrvatska ima obvezu na svim graničnim prijelazima, na unutarnjoj (prema Republici Sloveniji i Mađarskoj) i vanjskoj granici (svi ostali granični prijelazi), provjeravati sve putnike kroz dostupne baze podataka.

Službenici granične policije će, prilikom obavljanja granične kontrole putnika, kako za vrijeme ulaska tako i za vrijeme izlaska s područja EU, provoditi sustavnu provjeru svih putnika kroz dvije baze podataka: nacionalne baze podataka Informacijskog sustava MUP-a i Interpolovu bazu podataka.

“Do sada se nisu radile sustavne provjere državljana iz država članica EU i država pridruženih Schengenskom prostoru, a od sutra će se sustavno provjeravati i te kategorije osoba, poručuje MUP.

Poseban režim vrijedit će za građane trećih zemalja, uz važeću putnu ispravu koja mora biti izdana unatrag 10 godina, ona mora vrijediti najmanje tri mjeseca od datuma odlaska iz Hrvatske.

Također, državljani trećih zemlja moraju opravdati svrhu i uvjete namjeravanog boravka te imati dovoljno sredstava za uzdržavanje i povratak, te ne smiju biti prijetnja za međunarodnu sigurnost i odnose.

Premijer se osvrnuo i na teroristički čin počinjen u Rusiji, u Sankt Petersburgu, te ovim putem izrazio sućut Ruskoj Federaciji i njezinim državljanima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.