Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posjeta Mostaru

Plenković protiv podizanja žice na granici BiH i Hrvatske

plenkovic-covic

Čović je na kratkoj konferenciji za medije zahvalio Republici Hrvatskoj pa i Plenkoviću osobno na podršci koju pružaju BiH na putu ka institucijama Evropske unije

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u jednodnevnoj posjeti Mostaru. Nakon sastanka s Predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) Draganom Čovićem, Plenković će prisustvovati i svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Čović je na kratkoj konferenciji za medije zahvalio Republici Hrvatskoj pa i Plenkoviću osobno na podršci koju pružaju BiH na putu ka institucijama Evropske unije, rekavši da je taj put jedina perspektiva za zemlju.

Uvjeren je i da bez pomoći Hrvatske BiH prije pet godina ne bi predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, jasno i ovog puta podržavši HDZ Hrvatske uoči izbora za Sabor. Govoreći o eventualnom slabljenju položaja hrvatskog naroda u BiH u slučaju ispunjenja svih uslova za članstvo u Evropskoj uniji, kazao je kako je u ovom trenutku ključ nesporazuma u odnosu države prema CIK-u i obrnuto, ali i da postoji i niz drugih problema.

“Ovih dana intenzivno razgovaramo i o Mostaru s našim partnerima, ali i o ostalim problemima koji se tiču Izbornog zakona. Nastojimo ta dva paketa staviti na dnevni red te na koncu organizovati izbore u ovom gradu. Smatram da smo na dobrom putu”, rekao je Čović.

Plenković je s druge strane konstatovao da je Hrvatska ranije snažno podržavala BiH na putu ka Evropkoj uniji i NATO-u. Kaže i da je Hrvatska okrenuta jačanju odnosa dviju zemalja, uz rješavanje ranijih otvorenih pitanja.

“Smatram da smo, kad je riječ o proširenju, u posljednje vrijeme uradili sjajne stvari. Usvojena je nova metodologija pregovaranja koja je dobra za sve države koje će ubuduće voditi pregovore. Kada je riječ o položaju hrvatskog naroda u BiH, naša trajna obaveza ostaje borba za ravnopravnost najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u zemlji. Hrvati, dakle, moraju biti adekvatno zastupljeni i legitimni u svim institucijama države. Smatramo da je potrebno otkloniti određene poteškoće kako bismo imali učinkovitije funkcionisanje Bosne i Hercegovine”, dodao je Plenković.

Naveo je i da se o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini tematiziralo i u Evropskom vijeću, kao i u okviru Evropske pučke stranke, kazavši kako svi sagovornici razumiju funkcionisanje Bosne i Hercegovine te da uglavnom znaju da je ravnopravnost ključ za rezultat. Hrvatska, ističe, ostaje orijentisana na saradnju sa našoj zemljom i po pitanju migrantske krize. Protivi se podizanju žice na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uz pohvale novom premijeru Grčke koji je onemogućio slobodan ulazak migrantima na prostor Evropske unije.

Dragan Čović danas je obilježio 15 godina na čelu HDZ-a BiH, stranke koja slavi tri decenije postojanja.

Andrej Plenković svoj boravak u Mostaru nastavlja posjetom zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, a okončat će je otkrivanjem kamena temeljca za zgradu kompanije koja će u naselju Kruševo ubuduće prerađivati paradajz.