Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković u Mostaru: Želimo ubrzati put BiH u EU

andrej plenkovic – mostar

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u dvodnevni posjet Mostaru, gdje se danas sastao sa hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, javlja Anadolu Agency (AA).

Čović je u izjavi za novinare kazao da je sa Plenkovićem u kratkom razgovoru prošao kroz ključne teme i da vjeruje kako će se sutra iz Mostara i iz Bosne i Hercegovine poslati dobre poruke.

„Vjerujem da ćemo od sutra moći poslati dobru poruku iz Mostar i Bosne i Hercegovine, da političke teme ostanu u sjeni gospodarskih tema. U tom duhu želim da se provede ovih pet, šest dana u Mostaru“, kazao je Čović, navodeći kako će Sajam gospodarstva Mostar 2017, koji se održava u partnerstvu sa Republikom Hrvatskom, otvoriti Plenković.

Plenković je naglasio kako mu je zadovoljstvo boraviti u Mostaru i otvoriti jubilarni 20. Sajam gospodarstva Mostar.

„Uvjeren sam da će i ovaj Sajam doprinijeti daljnjem jačanju gospodarske suradnje, trgovinske razmjene i ulaganja hrvatskih kompanija u BiH. Ono što također očekujem da tijekom boravka ovdje u Mostaru večeras i sura vodimo razgovore i o europskom putu BiH“, rekao je Plenković.

To je kako ističe tema za koju se Hrvatska intenzivno i snažno zalaže i to je tema koju redovito otvara na Europskom vijeću.

„Želimo ubrzati i pomoći taj put. Hrvatska je zemlja koja cijeni BiH, koja je njen prijatelj i saveznik i stoga i pomažemo sve napore koji se odnose vezano za upitnik“, pojasnio je Plenković.

O bilateralnoj suradnji, regionalnoj stabilnosti i europskom putu kako je naglasio večeras i sutra će razgovarati i brojnim kolegama iz regije. Plenković će se večeras sastati i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je jučer izabran za novog predsjednika te zemlje. S njim će između ostalog razgovarati i o „Agrokoru“.

„Hrvatska vlada je pripremila jedan zakon o izvanrednoj upravi“, istakao je kazao je Plenković navodeći kako očekuje usvajanje tog zakona ovoga tjedna.

Nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH hrvatski premijer Plenković će se danas sastati sa predstavnicima Hrvatskoga narodnog sabora te čelnicima većinskih hrvatskih županija u BiH.

Sutra u jutarnjim satima kako je najavljeno iz Hrvatske vlade Plenković će se najprije sastati s predsjedateljem Vijeća BiH Denisom Zvizdićem, a zatim će posjetiti tvrtku Aluminij d.d. Mostar i razgovarati s njezinim predstavnicima. Potom će u 11 sati svečano otvoriti jubilarni 20. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017., čiji je zemlja partner Republika Hrvatska. Uz predsjednika Vlade, u BiH borave i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.