Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski premijer

Plenković u službenoj posjeti BiH: Stižem s jasnom porukom

andrej plenkovic – pixsell
11.09.2021,Zagreb - U hotelu Westin odrzan je Nacionalni dan Mladezi Hrvatske demokratske zajednice te je svecano obiljezena 31. godisnica osnivanja MHDZ. Svecanosti je nazocio i predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Andrej Plenkovic Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Neizbježne političke teme posjeta bit će promjena izbornog zakona i najnovija događanja u Banjoj Luci. Skupština RS-a u petak je podržao prijedloge člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da taj entitet povuče saglasnost na državne zakone o obrani, sustavu indirektnog oporezivanja te o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sastat će se danas u Sarajevu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, koji dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Plenković: Dolazim s porukom o cjelovitosti BiH

“Poruka s kojom idemo u BiH je ona o znaku i signalu prijateljstva, dobronamjernosti, dobrosusjedstva, saradnje, poruka o cjelovitosti BiH, ali i poruke o tome da se sva tri konstitutivna naroda (…) osjećaju dobro i adekvatno zastupljeno”, rekao je Plenković novinarima u subotu.

Hrvatski premijer je dodao da “što se tiče zalaganja i zaštite Hrvata u BiH i njihove ravnopravnosti, mislim da se tu u potpunosti slažemo predsjednik i ja i praktički svi razumni akteri na hrvatskoj političkoj sceni. Oko toga nikada nije bilo prijepora i mislim da je dobro da smo tu svi na zajedničkim pozicijama”.

Neizbježne političke teme posjeta bit će promjena izbornog zakona i najnovija događanja u Banjoj Luci. Skupština RS-a u petak je podržao prijedloge člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da taj entitet povuče saglasnost na državne zakone o obrani, sustavu indirektnog oporezivanja te o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Hrvatska se želi pozicionirati kao “razuman i odgovoran akter koji kroz svoju vanjsku politiku štiti i svoje nacionalne interese, ali i smiruje tenzije i daje svoj doprinos tamo gdje ga može i gdje ga, na temelju svojih iskustva, treba dati”, dodao je premijer.

Na pitanje novinara mogu li izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i njegova podrška Dodiku ugroziti uspješnost njegova puta u BiH, Plenković je odgovorio da on vodi “konzistentnu” politiku prema BiH, koja uključuje dijalog, ostvarivanje prava Hrvata u BiH i deeskalaciju napetosti.

“Svako dizanje tenzija u našem susjedstvu se reflektira i na zemlje u okruženju. Jedna od njih smo mi”, rekao je Plenković koji putuje u BiH u ponedjeljak.

“Želim osobno biti u Mostaru, Sarajevu i čuti poruke, dobro razumjeti koje su namjere i koji su koraci nakon usvojenih zaključaka u Skupštini u Banjoj Luci, da vidimo kako možemo u takvim okolnostima dati svoj doprinos”, rekao je hrvatski premijer.

Oglasio se i Schmidt

Povodom njihovog razgovora, na svom Twitter nalogu oglasio se i OHR. Naveli su kako je Schmidt istakao da je zadovoljan sa Plenkovićevom podrškom.

– Upravo razgovarao sa hrvatskim premijerom Plenkovićem, želim se zahvaliti na podršci za ostvarenje pomaka u BH kao i na konstruktivnim razgovorima sa političarima u regionu. Pozdravljam njegovu posjetu Sarajevu u ponedjeljak i važne razgovore sa vjerskim liderima, rekao je tokom vikenda Schmidt.

Program posjete

Programom posjete predviđen je svečani doček, a potom susret delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske.

U delegaciji Vijeća ministara BiH, pored predsjedavajućeg Tegeltije, bit će zamjenik predsjedavajućeg i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović.

Po okončanju sastanka planirana je konferencija za medije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH također će se danas susresti s premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.