Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković: Učinit ćemo sve kako bismo zaštitili ugrožene Hrvate

BiH

andrej-plenkovic

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković reagirao je danas na vijest o hapšenju 10 pripadnika HVO-a u Orašju, istaknuvši kako su o tom slučaju obavijestili i partnere iz EU i NATO saveza te im prenijeli svoju zabrinutost.

– Naložio sam ministarstvima vanjskih poslova, obrane, unutarnjih poslova i pravosuđa da prikupe sve relevantne podatke, te osiguraju pravnu i konzularnu pomoć svim hrvatskim državljanima – kazao je Plenković na početku današnje sjednice hrvatske Vlade, te dodao kako održava intenzivnu komunikaciju s nadležnim ministrima, državnim odvjetnikom, ravnateljem sigurnosne agencije, hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s predsjednikom Sabora Božom Petrovom.

Kako prenosi HRT, Plenković je ustvrdio kako su kazneni postupak i uhićenje 10 hrvatskih građana pripremani duže vremena te kako je tajming njihova uhićenja indikativan.

– Želio bih poslati jasnu poruku svim građanima da će naša vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimni interes RH, ali i ljudska prava svih onih koji bi na ovaj način mogli biti ugroženi – poručio je Plenković, napomenuvši kako poštuje neovisnost pravosuđa, ali da političke formulacije u nekim aktima o udruženog zločinačkom pokretu nisu prihvatljive.

– U potpunosti poštujemo neovisnost pravosuđa, svi ratni zločini moraju biti procesuirani, međutim koncept udruženog zločinačkog pothvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv – rekao je Plenković.

Podsjetio je kako se nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Hrvatske branila i u BiH.

– HVO je u teškim vremenima agresije u BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH, kao i njezin suverenitet. Hrvatska Vlada učinit će sve da spriječi pokušaje revizije povijesnih događaja – kazao je hrvatski premijer, poručivši kako je europska budućnost jedini put za stabilnost i prosperitet BiH.