Pljušte optužbe na Skupštini RS: Brod kojim upravlja Vlada je šupalj na sve strane

BiH

narodna skupstina rs (6)

Poslanici vladajuće koalicije i članovi Vlade Republike Srpske danas su tokom rasprave o “Ustavnom položaju RS i zaštiti njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH” tvrdili da opozicija nema nijedan odgovor na prenos nadležnosti, dok su poslanici opozicije tvrdili da je vlast došla nepripremljena na sjednicu i da nisu odgovorili ni na jedan od 151 primjera štetnog djelovanja po interese RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Zasjedanje parlamenta Republike Sprske do redovne pauze koja traje do 17 časova obilježila je burna rasprava, brojne replike i izjašnjavanja o povredama Poslovnika.

narodna skupstina rs (5)

Poslanik SNSD-a Luka Petrović je zatražio da se predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić izbaci iz dvorane zbog ometanja Željke Cvijanović, premijerke RS, a Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, je konstatovao da je dovoljna opomena Tadiću. Opomenu je zaradio i Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, a poslanici Saveza za promjene nastavili su sa napuštanjem skupštinske sale svaki put kada je riječ dobila Željka Cvijanović.

Branislav Borenović, šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS, rekao je da u materijalima za današnju posebnu sjednicu parlamenta ne stoje optužbe kada je riječ o radu SDS-a, PDP-a i NDP-a u institucijama na nivou BiH. Predstavnici tih stranaka pripremili su 151 tvrdnju koja govori o štetnom djelovanju predstavnika vlasti u RS i predstavnika RS na nivou BiH u prethodnom periodu. Borenović je nabrojao da se među tim tvrdnjama nalaze privatizacija Robne kuća “Boska”, “Oslobođenja”, “Hidrogradnje” Pale, te stečaj dnevnih novina “Fokus”, nenaplativosti potraživanja “Šuma Srpske”, fiskalizacija, brojne studije koje su plaćane po 500.000 KM. Naveo je i da ukupna šteta u ovim slučajevima po RS iznosi preko dvije milijarde KM.

“Zašto godinama nije sazivana sjednica dok su u Sarajevu sjedili predstavnici SNSD-a? Zamoljeni smo da se danas ne valjamo u blatu, ali moramo, jer je ste vi to blato napravili”, rekao je Dragan Čavić, lider NDP-a.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, pozvao je na jedinstvo, navodeći da se možda ne mogu složiti baš u svemu, ali interese RS mogu zaštiti samo ako sarađuju.

Željka Cvijanović je između ostalog u jednoj od replika ocijenila je da su institucije BiH ovakve kakve su danas neprijateljski raspoložene prema građanima RS.

narodna skupstina rs (1)

Na pauzi skupštinskog zasjedanja Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i predsjednik SDS-a, kazao je da članovi SDS-a koji RS predstavljaju u institucijama BiH neće prisustvovati nastavku zasjedanja jer ne žele da slušaju kritike, neistine i podmetanje, a nisu u mogućnosti da odgovore. Naglasio je da će poslanici ove stranke biti prisutni, a da će se naknadno obratiti Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Današnje zasjedanje nazvao je degradacijom institucija RS i naveo da će ova sjednica doprinijeti još gorim međusobnim odnosima.

SNSD je optužio za licemjerstvo i dodao da ne postoji želja članova ove stranke za saradnjom. Bosić je istakao da će objaviti dokumentaciju koju su pripremili, a nisu dobili mogućnost da je iznesu.

U obraćanju novinarima tokom pauze Čavić je istakao da je današnja sjednica kruna besmisla kojim se bavi vladajuća stranka. Materijal za današnju sjednicu ocijenio je kao besmislen, arogantan, ciničan, bezobrazan i politički nepismen.

“Kako očekivati da Vlada RS ima kompas kada kompas nema prva među njima, Željka Cvijanović. To je brod koji je šupalj na sve strane i koji će potopiti RS”, rekao je Čavić.