Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Problem za plovila

Plutajući objekti i smeće pokrili su 30-40 odsto površine rijeke Save

sava
Foto: Fena

Plutajući objekti i smeće pokrili su 30-40 odsto površine rijeke Save uslijed velikog prirasta nivoa rijeke koji je posljedica velikog nevremena i količine padavina uzvodno, rekao je kapetan Kapetanije Brčko distrikta BiH Mladen Rogić.

On je podsjetio da je ovakva situacija na rijeci Savi uobičajena početkom jeseni i da prirastom vodostaja voda nosi sa obale sve neželjene predmete i smeće te ometa nesmetan plovni put.

-Plutajući objekti mogu predstavljati veliki problem za plovila koja su vezana za obalu i neblagovremenom reakcijom može doći da veliki plutajući objekti, drveće i smeće ošteti plovila uslijed udara vode koji je veći nego što je uobičajeno, naglasio je Rogić dodajući da su u tom slučaju ugrožene i oznake za obilježavanje plovnog puta.

Prema riječima Rogića za sada nema velikih šteta na plovilima koja su vezana uz rijeku Savu. On je upozorio vlasnike plovila da povedu računa o plovilima i zaštite ih koliko je to moguće.

Rogić kaže da je visina vodostaja na rijeci Savi neuobičajena za august i da je plovnost rijekom dobra ali smeće i plutajući objekti mogu ošteti propelere motornih čamaca.

On kaže da se u narednih nekoliko sati očekuje blagi rast Save čiji bi vrh trebao biti do kraja večeri i da će većina granja i plutajućih objekata otploviti nizvodno.