Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brčko

Po 75 KM za račune za struju, objavljeni detalji

novac marke
Foto: CBBiH
Ilustracija

Za ova namjene je izdvojeno više od 900.000 KM, a objavljeno je i ko ima pravo da aplicira

Paket budžetske podrške od Evropske unije za energetsku održivost i podsticanje energetske tranzicije u Distriktu predstavljen je danas na pres-konferenciji u Gradskoj Vijećnici Brčko.

– Oko 500.000 eura ide za pomoć subvencionisanju dijela računa za potrošnju električne energije, a za mala i srednja preduzeća dodijeljeno je oko 100.000 eura za mjere energetske pomoći i 100.000 eura domaćinstvima za utopljavanje stambenih objekata.

Pomoć se odnosi na utopljavanje zgrada ili kuća, ugradnju stolarije i sistema grijanja. Aplikant može dobiti najviše do 5.000 KM, odnosno 50 posto od cijene koštanja radova koje bude primijenio na svom objektu”, rekao je Predrag Ljubojević šef Pododjeljenja za razvoj strategije komunalnih usluga.

Ovaj program pomoći sadrži pet mjera

Amra Abadžić, šefica Pododjeljenja za privredni razvoj, istakla je da samostalni preduzetnici mogu dobiti iznos do 30 hiljada KM, a mala i srednja preduzeća do 50 hiljada KM novčane pomoći. Ovaj program pomoći sadrži pet mjera.

– Prva mjera se odnosi na toplotnu izolaciju vanjskih zidova stropa, poda i krova, drugi dio se odnosi na zamjenu vanjske stolarije, treća mjera na mjeru unapređenja sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije za grijanje ili hlađenje prostora, četvrta mjera je unapređenje energetske efikasnosti unutrašnje rasvjete i peta mjera je unapređenje energetske efikasnosti u proizvodnim procesima – dodala je Abadžić.

Šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu Nataša Stevanović kazala je da pravo na novčanu pomoć imaju i osobe obuhvaćene socijalnim programskim mjerama te da se na evidencijama nalazi oko 13 hiljada osoba koje ostvaruju pravo na tu vrstu pomoći, a kojima će linearno biti isplaćeno po 75 KM.

Pomoć se odnosi na subvencionisanje račune za struju.

FOTO: Fena

– Za ova namjene je izdvojeno više od 900.000 KM, a pravo da apliciraju za novčanu pomoć imaju penzioneri koji su ostvarili pravo na novčanu jednokratnu pomoć u 2023. godini u iznosu od 150 KM. Pravo imaju i nezaposlena lica sa evidencija Zavoda za zapošljavanje, odnosno žene starije od 55 godina i muškarci stariji od 60 godina.

Paket pomoći Evropske unije bit će veoma značajan za građane

Također, pravo ostvaruju i korisnici stalne osnovne novčane pomoći, hraniteljske porodice djece bez roditeljskog staranja, porodice djece ometene u psihofizičkom razvoju, ratni vojni invalidi i mirnodopski invalidi evidentirani u Službi boračko invalidske zaštite sa invalidninom koja ne prelazi 538.20 KM – kazala je Stevanović.

Paket pomoći Evropske unije bit će veoma značajan za građane Distrikta s obzirom da se u posljednje vrijeme sve više privrednika obraćalo nadležnim institucijama sa zahtjevom da se obezbijede prijeko potrebne mjere za energetsku efikasnost, zaključeno je na današnjoj pres-konferenciji.