Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akt Ministarstva pravde BiH

Po nalogu ministra Delića Upravna inspekcija provjerila Eko akciju – sve čisto!

Delic i faksimil (1)

Ministar privrede KS tražio provjeru udruženje koje je bilo najglasnije u protivljenju gradnje skladišta kerozina na Dobrinji

Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH izvršio je inspekcijski nadzor u Udruženju eko akcije, a što je u decembru zatražio ministar privrede KS Adnan Delić. U aktu ovog inspektorata koje je objavilo Udruženje Eko akcija stoji da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

Piše: A. DUČIĆ

-Nema potrebe komentarisati ovakve distrakcije od istinski bitnih stvari. Kao što je novi zakon o šumama kojeg je sačinilo Delićevo ministarstvo – prvi je komentar iz Eko akcije.

Podsjetimo, Delić je uputio zahtjev Ministarstvu pravde u decembru da izvrše provjeru o usklađenosti svih akata i nadzor u Udruženju Eko akcija i to nakon što je ovo udruženje bilo najglasnije u skretanju pažnje na neregularnosti kada je riječ o davanju dozvola za gradnju skladišta kerozina u vodozaštitnoj zoni na Dobrinji.

– Izgleda da je Fortina Vlada Kantona Sarajevo, žestoko reklamirana poštena vlada, najprilježniji čuvar sponzorskih aspiracija Naroda i pravde. Tako umjesto na gradilište skladišta kerozina u vodozaštitnoj zoni ili na gradilište elitnih kanalizacija na našim planinama, inspekcija stiže na vrata Udruženja Eko akcija. Po prijavi ministra Adnana Delića, kojeg je tu postavio Narod i pravda. Duboko smo počastvovani pažnjom – naveli su tada iz Eko akcije.

Sam Delić, potom se oglasio na svom Facebook profile navodeći “demokratija podrazumijeva jednakost svih strana pred zakonom, a ne samo jedne strane i shodno tome smo se obratili nadležnim institucijama kako bi se utvrdila zakonitost rada i poslovanja ovog udruženja”.

-Smatramo da, obzirom da imamo prijave SIPA-i i Uredu za borbu protiv korupcije, imamo pravo da ispitamo ko nas prijavljuje i to smo pravo iskoristili, kao što koristi i ovo udruženje. Ako tražimo postupanje po pravu i pravdi onda ona treba da bude jednaka za sve nas ili pak ne – pravdao se Delić.

Delić je još naveo da “ni jedna nadležna insitucija koja vrši nadzor nad izdavanjem akata Ministarstva privrede KS nije utvrdila bilo kakve nezakonitosti u procesu izdavanja istih, što potvrđuju svi dokumenti u prilogu, a Eko akcija nije i ne može biti u poziciji i tužitelja i suca jer bi tako derogirala nadležne državne organe, što uporno pokušava već izvjesno vrijeme”.