Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poboljšani uvjeti boravka u Sigurnoj kući uz donaciju DJ Solomuna

sigurna kuca23222

Uvjeti boravka u Sigurnoj kući u Sarajevu poboljšani su zahvaljujući renoviranju i opremanju novim sadržajima, što je finansijski omogućio bosanskohercegovački DJ Mladen Solomun, a realizovala organizacija Klabika.

– U ukupnom iznosu od 30.000 KM uspjeli smo podržati 10 različitih programskih aktivnosti u Sigurnoj kući. Tako smo osvježili interijer, nabavili određenu opremu, organizirali sobu za slobodne aktivnosti, a što je najvažnije pokrenuli niz aktivnosti u kojima sudjeluju štićenice kuće – izjavio je Mersel Bujak iz organizacije Klabika, na pres-konferenciji upriličenoj povodom završetka radova.

Također, istakao je da je DJ Solomun donirao još 20.000 KM, pored iznosa od 30.000 KM, a sredstva su prikupljene od projekta “Klabika III Solomun Trilogy”.

Zahvalnost svim učesnicima u revitalizaciji ove institucije izrazila je Jasminka Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, koja je 2000. godine osnovala jedinu Sigurnu kuću na području Kantona Sarajevo.

– Za nas je veoma važno da radovi tokom projekta nisu bili samo infrastrukturni, već su bili poticaj za bolju aktivaciju štićenica u cilju podizanja samopouzdanja i ekonomske nezavisnosti – rekla je Mujezinović, te uručila zahvalnice ostalim partnerima projekta, koji su na poklon dobili rad iz serije „Sweet Violence“ multimedijalne umjetnice iz Sarajeva Emine Kujundžić.

Ovom prilikom, modna dizajnerica Hana Sirćo predstavila je projekt osnaživanja žena iz Sigurne kuće, koji će, kako je kazala, podržati ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko u okviru časova za samoodbranu, za sve štićenice Sigurne kuće.

Putem video materijala prikazani su uspješno okončani radovi u Sigurnoj kući, u kojoj su utočište i psihosocijalnu podršku od samog početka rada pronašle 642 žene, 872 djece i 305 djevojaka.