Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poboljšati koordinaciju o pitanju manjina i pojačati njihovo političko učešće

manjine333

Predstavnici nacionalnih manjina okupili su se danas na okruglom stolu nazvanom “Društveno-politička participacija nacionalnih manjina u BiH”, domaćin skupa je bila Delegacija Evropske unije u BiH, a koorganizator Vijeće nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo (KS).

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina KS Davor Ebner kazao je Feni da je skup usmjeren na to kako poboljšati status nacionalnih manjina u BiH.

– Nama je potrebna pomoć da bi se prepoznali problemi s kojima se suočavamo i upute kako da se dođe do rješenja. Prava za nacionalne manjine u principu postoje, ali se slabo primjenjuju zbog nedostatka novca ili usljed nezainteresiranosti. Čini se da se nacionalne manjine ne shvaćaju ozbiljno – kazao je.

Predstavnici Delegacije EU u BiH naglasili su na skupu da je pitanje nacionalnih manjina jedan od prioriteta politike EU.

Naglašeno je da će to pitanje biti praćeno u toku cjelokupnog procesa integracije te je konstatirano da je ostvaren izvjestan napredak u rješavanju pitanja važnih za manjine.

Zapaženo je da je potrebno poboljšati koordinaciju o pitanju manjina i pojačati političko učešće manjina, a EU će, rečeno je, pomoći u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava BiH.

Na skupu je istaknut primjer Kantona Sarajevo koji je ozbiljno posvećen rješavanju pitanja nacionalnih manjina, ali i dodano da bi tako trebalo da bude i na nivou cijele države.

U BiH postoji 17 priznatih nacionalnih manjina, a današnjih događaj je organiziran u okviru Dana nacionalnih manjina Kantona Sarajevo.