Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poboljšati socijalni status romske populacije

romi_bugojno

Nakon stambenog zbrinjavanja jednog broja romskih porodica u Bugojnu, potrebno je raditi na poboljšanju njihovog socijalnog statusa, koji trenutno nije na zadovoljavajućem nivou.

Zaključeno je to, između ostalog, na sastanku kojem su prisustvovali bugojanski načelnik Hasan Ajkunić, monitor za romska pitanja pri Misiji OSCE-a BiH Dervo Sejdić, i predstavnici romskih udruženja iz toga grada.

-Ljudi su se fino smjestili i žive uredno u novom naselju u Bugojnu, ali da bi poboljšali kvalitet života trebaju posao u javnim kompanijama, koje će im plaćati penzijsko i zdravstveno osiguranje – kazao je Sejdić.

Samo na taj način, dodao je, imat će osiguranu zdravstvenu zaštitu, i biti u prilici da zarade sredstva za školovanje svoje djece.

Zahvalio je lokalnim vlastima na svemu što čine za građane romske nacionalnosti u Bugojnu, te istakao kako je “obrazovanje romske djece prioritet nad svim prioritetima“.

-Jer, samo obrazovan čovjek može i zna da se bori za ostvarivanje svojih prava – poručio je.

Predsjednica Centra za majke “Đerdan“ i članica Ženske romske mreže “Uspjeh“ Alisa Manjgafić kazala je da su aktivnosti ovih organizacija usmjerene na poboljšanje statusa Roma u cjelini, a posebno na osnaživanje žena da postignu svoje ciljeve.

-Želja nam je da zaposlimo ljude, da mladi dobiju stipendije i napreduju. Mnogi članovi romskih porodica imaju samo osnovnu školu, a voljeli bi da se dalje školuju i imaju posao od kojeg će živjeti – naglasila je.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić je kazao da se na lokalnom nivou puno uradilo po pitanju stambenog zbrinjavanja najugroženijih romskih porodica.

– Međutim, treba još više ući u problematiku članova romske populacije, kako bismo omogućili da imaju ista prava kao i svi drugi građani – naglasio je.