skandalozno

Pobuna u Butmiru: Skreću vodu prema naseljenom mjestu, pozvana i policija (FOTO/VIDEO)

aerodrom butmir poplava2 (1)
FOTO: N. M. / Fokus.ba

Trenutno se čekaju pripadnici MUP-a KS kako bi zaustavili ove radove i spriječili plavljenje naselja

Mještani sarajevskog naselja Butmir proteklu noć su bili prepušteni sami sebi.

Obilne padavine prouzrokovale su poplave i bujice u naselju, a građani su se samoorganizovali i učinili nadljudske napore da skrenu tok lokalnog Kasindolskog potoka, te očiste fizičke prepreke na mostovima koji su poplavili.

S obzirom da se najavljuje nastavak padavina tokom današnjeg dana pune vreće s pijeskom i spremaju se za nove padavine.

Međutim, njihovi napori mogli bi biti uzaludni jer radnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo u ovim trenucima prave kanale kojima ogromne količine vode skreću prema naselju?!

– Zamislite ove “stručnjake” sa Aerodroma, zarađuju milione i nisu bili u stanju sve ove godine napraviti kanal koji bi spriječio plavljenje aerodromske piste. Upravo probijaju kanal i svu vodu skreću prema naselju. Nemaju pravo ugrožavati naseljeno mjesto, živote ljudi i djece niti našu imovinu. Upravo smo zvali policiju jer smo sigurni da to rade samoinicijativno i bez ikakvih dozvola, kaže mještanin Himzo M. kojeg smo zatekli na licu mjesta.

On i njegove komšije okupljaju se pored aerodromske piste jer bujica nekontrolisano plavi zaštitno polje, a kuće su udaljene jedva 500 metara od tog mjesta.

Tvrde da su spremni braniti svoje kuće od neodgovornih pojedinaca.

Trenutno se čekaju pripadnici MUP-a KS kako bi zaustavili ove radove i spriječili plavljenje naselja.

Povodom ovog slučaja oglasili su se i iz J.P. Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o Sarajevo.

“U odnosu na situaciju u kojoj se našao kompletan Kanton Sarajevo zbog poplava, poduzeli smo sve mjere zaštite u skladu sa svojim nadležnostima.

S tim u vezi, bili smo primorani postaviti zaštitu na područje gdje voda prodire, kako bismo obezbjedili sigurnost odvijanja aviosaobraćaja i osigurali bezbjednost putnika, sa posebnim akcentom na avione koji slijeću na aerodrom.

Također ćemo tokom cijele noći pratiti situaciju na terenu i regulisati tokove vode na način da ćemo uklanjati branu koju smo postavili da bi omogućili dotok vode u prostor aerodroma, u vrijeme kada nema letova a kako bismo zaštitili i stanovništvo Butmira”, saopćili su.