Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Defile uz “Marš na Drinu”: Počasna jednica OSBiH predala raport Ivaniću u Banjoj Luci

BiH

ivanic

U Banjoj Luci, gdje su danas obilježava neustavni “Dan RS-a“, počeo je defile pripadnika policije RS-a, vatrogasaca, pripadnika civilne zaštite, poštara, sportista, članova kulturno-umjetničkih društava te studenata.

Na Trgu Krajine ovu paradu, koja je počela uz taktove “Marša na Drinu”, prate srpski zvaničnici RS-a predvođeni entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, srpski ministri i poslanici na nivou RS-a i BiH, predstavnici Vlade RS-a, a s njima u društvu je i sin haškog optuženika Ratka Mladića, Darko Mladić…

Na glavnom banjalučkom trgu danas je postojena počasna jedinica Oružanih snaga BiH čiji starješina je predao raport predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću.

Pripadnici počasnog voda, Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH bili su postrojeni na Trgu Krajine prije zvaničnog defilea pripadnika policije RS-a u okviru aktivnosti obilježavanja “Dana RS-a”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Nakon što je primio raport, predsjedavajući Ivanić se pridružio predsjednicima Republike Srpske i Srbije, Miloradu Dodiku i Tomislavu Nikoliću koji prisustvuju svečanom defileu pripadnika policije RS-a povodom “Dana RS”.

Foto: Mondo.ba

Ova počasna jedinica OSBiH ne učestvuje u svečanoj paradi, već je samo predala raport predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Ivanić je jučer, kada je također počasni vod OSBiH bio postrojen u Banjoj Luci, gdje je položio vijenac stradalim u proteklom ratu, rekao da on kao član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH.

-Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje – rekao je tada Ivanić novinarima.

Ako neko, kako je naglasio, za ovo snosi odgovornost, onda je to on.

U okviru aktivnosti na proslavi “Dana RS-a“ bit će održana svečana akademija te kulturno-umjetnički program, zatim koncert trubača pod motom “Sto srpskih truba Srpskoj na dar“, a u večernjim satima i nastup beogradske grupe “Legende”.

Na ulicama Banje Luke su pojačane mjere sigurnosti, pripadnici policije nose duge cijevi, saobraćaj je blokiran u centru grada, u kojem su postavljene zastave entiteta i plakati s natpisom “Pravo na slavlje“.