Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počasni doktorat za prof. dr. Wilhelma Schafera

univerzitet dzemal bijedic

Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru danas je svečano dodijelio počasni doktorat prof. dr. Wilhelmu Schaferu.

Prof. dr. Schafer je, inače, rektor Univerziteta u Paderbornu u Njemačkoj s kojim Univerzitet “Džemal Bijedić” ima suradnju više od dvadeset godina.

– Riječ je o Univerzitetu koji nas je među prvima podržao poslije rata – kazao je rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru Sead Pašić na svečanoj dodjeli doktorata upriličenoj u Gradskoj vijećnici u Mostaru.

Kako je objasnio rektor Pašić, u početku su to bile donacije u novcu, knjigama, laboratorijskim opremama i dr., a kasnije su ta dva sveučilišta počela suradnju na tempus projektima.

– Prof. dr. Schafer je uglavnom bio nositelj većine projekata i dao je nemjerljiv doprinos u projektima koji su razvijali informacijsko komunikacijske tehnologije – kazao je rektor Pašić.

Dodao je kako je prof. Schafer izuzetno referentan znanstvenik svjetskoga glasa iz oblasti softverskog inženjeringa s više od 200 objavljenih radova.

– Stoga nam je bila izuzetna čast da jednom takvom profesoru i znanstveniku dodijelimo počasni doktorat – ocijenio je rektor Pašić.

Podsjetio je kako je ovo tek peti počasni doktorat koji je Univerzitet dodijelio u 38 godina svoga postojanja.

– I zbog toga je ovaj događaj trebalo posebno i svečano obilježiti, ali i zbog činjenice da je današnji dan početak nove akademske godine na kojem je svoje akademsko obrazovanje započela 38. generacija studenata – dodao je rektor Pašić.

Prof. dr. Schafer se zahvalio na ukazanoj časti, ističući kako se u dvadeset godina njegovoga angažmana u BiH i suradnji njemačkih i bh. univerziteta dosta toga dogodilo.

– Ovim počasnim doktoratom dr. Schafer ulazi u okrilje mostarske akademske zajednice i ne više kao stranac, nego kao njezin član – poručio je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić tokom svečane dodjele doktorata.

Također je izrazio nadu kako će se započeta suradnja ne samo nastaviti, nego i proširiti na dobrobit cijele akademske zajednice grada Mostara.

Uz rektora i prorektora te profesore Univerziteta svečanosti su nazočili i predstavnici kulturnog, vjerskog i političkog života Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije te drugi uvaženi gosti.