Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počasni konzulat BiH zvanično otvoren u Mexico Cityju

pocasni konzulat bih u meksiku

Počasni konzulat Bosne i Hercegovine zvanično je otvoren u glavnom gradu Meksika, Mexico Cityju. Predstavnicima diplomatskog i konzularnog kora, zvanicama iz političkog, privrednog i kulturnog života te ostalim visokim gostima obratili su se ambasador Bosne i Hercegovine za Meksiko, sa sjedištem u Washingtonu, Haris Hrle i počasna konzulica Nadine Karachi Estrada.

U obraćanju ambasador Hrle je istakao da je znanje o Meksiku u BiH mnogo veće nego što bi žitelji ove zemlje na prvu mogli pretpostaviti. To znanje je, dodao je Hrle, sticano kroz kulturu, mistične antičke civilizacije, muziku, film i aktuelne ekonomske uspjehe.

– Naši ciljevi sada su turizam, investicije i kulturne aktivnosti, treba pojačati vidljivost Bosne i Hercegovine u ovom dijelu svijeta te realizirati određene privredne rezultate. Meksiko je velesila kada je u pitanju turizam, to je moćna privredna grana izrasla uz pomoć državne regulacije. Meksikancima ne treba viza za ulazak u BiH, bez vize mogu boraviti tri mjeseca, a u BiH ih čekaju Sarajevo s olimpijskim planinama ili, kako je kazao papa Ivan Pavao II, Jerusalem Evrope, UNESCO-ov pečat nad Mostarom, zatim mjesto hodočašća u Međugorju, banjski turizam na sjeveru, ljepote Trebinja na jugu – rekao je ambasador BiH u obraćanju te je zahvalio meksičkoj vladi na brzom pozitivnom odgovoru i efikasnosti vezanoj za otvaranje konzulata kao i srdačnošću nadležnih funkcionera.

Počasna konzulica Nadine Karachi Estarada je emocionalno snažno vezana za BiH. Njen otac je Sarajlija, majka rođenjem Turkinja, ona je kanadskog odrastanja i obrazovanja a sudbinski, udajom, vezana za Mexico.

– Uz ovako moćan sklop identiteta, jezika, kultura i svjetonazora, uz ogromnu volju, znanje i sposobnost, smatram da će naša počasna konzulica postići sjajne rezultate za Bosnu i Hercegovinu i uspješno promovirati njene interese i ciljeve – kazao je Hrle.

Počasni konzulat je smješten u jednom od najljepših dijelova Mexico Cityja, na adresi Bosque de Manzanos 333, Bosques de las Lomas, Mexico City. Među zvanicama našla se i malobrojna bosanskohercegovačka dijaspora u Meksiku, a neki od njenih predstavnika su se odlučili na put od više hiljada kilometara da bi prisustvovali otvaranju Počasnog konzulata. Nekadašnji predstavnici Energoinvesta, udarne privredne snage BiH na ovom prostoru, te vlasnici turističkih agencija na jednoj od najprestižnijih turističkih destinacija – Cancunu, odlučili su prisustvovati ceremoniji.

Ambasador Hrle je tokom zvaničnog obraćanja zahvalio na podršci, a posebno srdačno Salki Hardagi, Esadu Avdiću, Azizu Kresi, zatim Mirjani, Leviju, Temimi, Anisi i svim ostalim porijekom iz BiH koji su se u tom času našli u Meksiko Sitiju.

Dio zvanica stigao je iz Sjedinjenih Američkih Država. Među njima je bila i Senada Adžem.

– Senada je u ratu odrastala u istom kvartu Sarajeva kao i ja, na Višnjiku, nakon čega se zaputila prema SAD-u, odlučna da postane najbolja. Ona je svoj san ostvarila, uspješno se bavi nekretninima, a kao ekonomski i politički komentator pojavljuje se na CNBC, Bloombergu, MSNBC, New York Timesu, Forbesu, Financial Timesu – kazao je ambasador Hrle, ističući da je gospođa Adžem došla u Meksiko isključivo radi ove ceremonije.

– Imamo Počasni konzulat u Meksiku, sada znate adresu na kojoj se vihori naša zastava. Također, znamo da oblasti turizma, kulture, investicija, itd., stvaraju značajne mogućnosti i izvrsne prilike za razvoj saradnje. Ambasada stoji na raspolaganju, vrijeme je da otpočnemo s našim aktivnostima u Meksiku – završio je obraćanje na ceremoniji otvaranja Počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Mexico Cityju ambasador BiH Haris Hrle.