BiH

servis za građane

Počela digitalna transformacija Kantona Sarajevo

21/01/2020

Nakon internacionalnog tendera odabran je najbolji ponuđač, kompanija GDi koja ima zapažene rezultate u toj oblasti širom svijeta i regiona

Uspostavljanje digitalne informacione platforme za pametno Sarajevo omogućit će brže i učinkovitije djelovanje institucija Kantona, smanjiti operativne troškove i pružati tačne podatke o stanju u KS i optimizirati funkcioniranje servisa i usluga.

Nakon internacionalnog tendera odabran je najbolji ponuđač, kompanija GDi koja ima zapažene rezultate u toj oblasti širom svijeta i regiona.

Njihov zadatak je da, kroz dvije faze, izrade sveobuhvatnu digitalnu platformu koja će omogućiti dvije osnovne stvari pametno analiziranje problema i stanja kroz interaktivne mjere, te kreiranje osnova za kvalitetnije pružanje e-usluga svima.

Na današnjem sastanku predstavnika Zavoda za informatiku i statistiku KS, UNDP u BiH i Vlade Kantona Sarajevo, kompanija GDi je prezentirala plan rada i demonstrirala moguća rješenja.

– Dogovoreno je da će se primarno napraviti E-sistem za tri javna sektora. Unutar tog sistema mapirat će se sve usluge koje trenutno postoje, kao i one koje su u planu: primarno kroz prostorni prikaz svih objekata i podataka – navodi se u saopćenju iz Pres službe KS.

Podsjećaju da se projekt oslanja na ranije pokrenuti Projekt ‘Pametno Sarajevo’, a implementirat će se kroz dvije faze.

U prvom dijelu implementacije odabrana kompanija prvo će obaviti analizu i komunikaciju sa svim kantonalnim institucijama i preduzećima, Federalnom geodetskom upravom i relevantnim institucijama da bi se konačno uradila inventura postojećih i nedovoljno iskorištenih rješenja iz te oblasti, sve s ciljem uvezivanja i objedinjavanja u projektu kreiranja platforme.

U drugoj fazi će se pristupiti i implementaciji pojedinačnih rješenja unutar odabranih resora, te pilot-projekata koji bi pomogli, kako u adekvatnijem poslovnom okruženju i za građane funkcionalnijim i kvalitetnijim uslugama i servisima tako i svim javnim i privatnim licima u sagledavanju prioriteta i ekonomičnijem i operativnijem poslovanju.

– Na taj način i ovim rješenjima mogu se izbjeći opterećenja i javnog i privatnog sektora. Naprimjer, stajanje u redu na šalterima zarad dobivanja određenih informacija postat će prošlost. Na ovaj način će Vlada KS biti transparentnija, samim time će i svoje usluge učiniti još dostupnijim – pojašnjava direktor ZIS-a Dino Šehović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.